Novost 09.03.2023
Dan otvorenih vrata Službe za javno zdravstvo, povodom Hrvatskog dana osviještenosti o debljini
Image
zavod
Na Dan otvorenih vrata, u četvrtak 16. ožujka u vremenu od 9.00 do 12.00 sati, građanima će se omogućiti mjerenje krvnog tlaka, razine GUK-a (glukoze u krvi) te razine ugljičnog monoksida (CO) u izdahu, kao i analiza tjelesne mase te liječničko, nutricionističko i kineziološko savjetovanje.

U četvrtak, 16. ožujka od 9.00 do 12.00 sati u prostorijama Službe za javno zdravstvo (1. kat, soba 113) održat će se Dan otvorenih vrata posvećen obilježavanju Hrvatskog dana osviještenosti o debljini.

Cilj Dana je istaknuti važnost prevencije debljine, utvrditi uzroke i posljedice te potaknuti populaciju na pravilnu prehranu i tjelesnu aktivnost, kako bi se spriječile ili odgodile bolesti usko povezane s prekomjernom tjelesnom masom i debljinom.

Debljinu definiramo kao kroničnu bolest u kojoj dolazi do prekomjernog nakupljanja masnog tkiva u organizmu, s negativnim posljedicama po zdravlje. Često je nazivamo i bolešću životnog stila, s obzirom na to da pretežno nastaje uslijed dugotrajno prisutne neravnoteže između kalorija unesenih hranom i pićem te kalorija potrošenih tjelesnom aktivnošću, a ne zbog genetike ili metabolizma u kojima mnogi traže opravdanje za svoje stanje.

Komplikacije debljine brojne su i česte, a razvijaju se neprimjetno i postupno tijekom godina. Stoga, kako bismo što bolje naglasili ozbiljne posljedice koje debljina ima po čovjekovo zdravlje, valja istaknuti nekoliko poznatih, zabrinjavajućih činjenica:

  • kod osoba s tjelesnom masom 60% većom od normalne udvostručava se pobolijevanje od svih bolesti. Smrtnost je također dva puta veća, a značajno opada i stupanj funkcionalne sposobnosti te sve komponente kvalitete života pojedinca;
  • opasnost po zdravlje povezana s debljinom gotovo je istovjetna onoj zbog pušenja;
  • prekomjerna tjelesna masa i debljina rizični su čimbenik za pet vodećih kroničnih nezaraznih bolesti (kardiovaskularne bolesti, šećerna bolest tipa 2, kronična opstruktivna bolest pluća, neki zloćudni tumori, mentalni/psihički poremećaji). 

Debljina je kronična bolest koja ne prolazi spontano sama, već su za njezino liječenje potrebne dugoročne promjene životnog stila, prehrane, tjelesne aktivnosti i spavanja - koje potom rezultiraju postupnim smanjenjem tjelesne mase.


Na Dan otvorenih vrata, u četvrtak 16. ožujka u vremenu od 9.00 do 12.00 sati, građanima će se omogućiti mjerenje krvnog tlaka, razine GUK-a (glukoze u krvi) te razine ugljičnog monoksida (CO) u izdahu, kao i analiza tjelesne mase te liječničko, nutricionističko i kineziološko savjetovanje. Građani kojima se ustanove povišeni rezultati nalaza, dobit će smjernice za daljnje pretrage na koje ih treba uputiti njihov odabrani liječnik obiteljske medicine.

Pozivamo sve građane da vode računa o svom zdravlju i da se odazovu preventivnim pregledima!