Novost 01.12.2023
Dodijeljene nagrade najboljim radovima na natječaju „Škola bez ovisnosti – grad bez ovisnosti“
Image
Dodjela nagrada

U sklopu obilježavanja Međunarodnog mjeseca borbe protiv ovisnosti (od 15.11. do 15.12.), Služba za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, uz podršku Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom i ove je godine organizirala tradicionalni kreativni natječaj „Škola bez ovisnosti – grad bez ovisnosti“.

Kao i svake godine, učenici viših razreda osnovnih škola te svi učenici srednjih škola s područja Grada Zagreba mogli su sudjelovati u natječaju svojim plakatima i sloganima, koji donose njihovo viđenje problema ovisnosti u školama i samom Zagrebu.

Ove godine na natječaju je sudjelovalo 124 učenika iz 27 osnovnih škola te 100 učenika iz 18 srednjih škola. Nagrade najboljima uručio je naš proslavljeni olimpijac i osvajač brojnih medalja, veslač Martin Sinković.

Nagrade u kategoriji plakata za osnovnoškolce osvojili su učenici OŠ Sesvetska Sopnica, OŠ Sesvetska Sela te OŠ Ante Kovačića, a kod srednjoškolaca najbolje plakate su izradili učenici Obrtničke i industrijske graditeljske škole, IV. gimnazije te IX. Gimnazije.

U kategoriji najboljih osnovnoškolskih slogana, nagrade su osvojili učenici OŠ Trnjanska i OŠ Ante Kovačića, dok su najbolje slogane među srednjoškolcima imali učenici Srednje škole za medicinske sestre Vrapče, Agronomske škole te Škole za medicinske sestre Mlinarska.

Naš nagradni natječaj ima dugu tradiciju među osnovnoškolcima i srednjoškolcima grada Zagreba i drago nam je što se i ove godine možemo pohvaliti sudjelovanjem velikog broja škola. Mjesec borbe protiv ovisnosti posvećen je podizanju svijesti o ozbiljnosti problema uporabe sredstava ovisnosti te pruža priliku za razmišljanje, educiranje i podršku onima koji se suočavaju s problemima uporabe sredstava ovisnosti. Ovisnička ponašanja mladih uključuju različite vrste ovisnosti, a ne samo ovisnosti o drogama. Primjerice, alkohol se često ne doživljava kao sredstvo ovisnosti ili barem ne kao ozbiljno sredstvo ovisnosti, no podaci pokazuju kako dvije od pet osoba u dobi od 15 do 19 godina konzumira alkohol na tjednoj bazi. Vjerujem kako i akcije poput ovog našeg natječaja potiču i pomažu u prevenciji ovisničkog ponašanja“ istaknuo je prilikom svog pozdravnog obraćanja uzvanicima ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ Branko Kolarić.

Dodjeljujući nagrade učenicima, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom, ujedno i izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba, mr. sc. Lora Vidović, istaknula je kako se program pokazao iznimno korisnim u prevenciji ovisnosti, ali i edukaciji djece i mladih: „Edukacija o štetnosti svih oblika ovisnosti u toj dobi je vrlo značajna jer, govoreći istim jezikom – jezikom vršnjaka, kroz plakate i slogane, mladi se i bolje razumiju i poruke su im onda snažnije i jasnije“, kazala je pročelnica ističući kako upravo trendovi zlouporabe droga u Hrvatskoj govore da je u posljednjih nekoliko godina došlo do njihove povećane prevalencije među mladima. „Dodatno nas brine i visoka dostupnost i sve veća raznolikost droga te pojava novih psihoaktivnih tvari, kao i podatak da je među osobama koje su bile na liječenju zbog neopijatske ovisnosti najzastupljenija upravo dobna skupina od 15 do 19 godina, čak 28,9%“, zaključila je podsjećajući kako Grad Zagreb aktivno podržava različite inicijative koje promiču zdravlje i djelovanje na području ovisnosti te da je iz Proračuna Grada Zagreba u 2023. godini izdvojeno pola milijuna eura za programe koji se bave pitanjima ovisnosti, mentalnog zdravlja te podrške radu organizacijama civilnog društva, kao i to da je u tijeku donošenje Akcijskog plana za djelovanje na području ovisnosti za razdoblje 2024. - 2028. te je dio mjera i  aktivnosti usmjereno na prevenciju i smanjenje rizičnih faktora za razvoj ovisnosti i ponašajnih ovisnosti djece i mladih.

Image
Srednja škola_pobjednici_2
Image
Srednja škola_pobjednici_3
Image
Srednja škola_pobjednici_slogani
Image
Srednja škola_pobjednici_web_1
Image
Osnovna škola_web_1
Image
Osnovna škola_web_3
Image
Osnovna škola_web_2
Image
Osnovna škola_slogani
Image
Dodjela nagrada_11
Image
Dodjela nagrada_12
Image
Dodjela nagrada_13
Image
Dodjela nagrada_14
Image
Dodjela nagrada_1
Image
Dodjela nagrada_2
Image
Dodjela nagrada_3
Image
Dodjela nagrada_4
Image
Dodjela nagrada_5
Image
Dodjela nagrada_6
Image
Dodjela nagrada_7
Image
Dodjela nagrada_8
Image
Dodjela nagrada_9
Image
Dodjela nagrada_10
Image
Dodjela nagrada_15
Image
Dodjela nagrada_16