Novost 07.02.2023
Hrvatski dan bez duhanskog dima, 22. veljače 2023.
Oznake: 
Image
stop

Pušenje duhana smatra se velikim javnozdravstvenim problemom te jednim od najznačajnijih čimbenika rizika za zdravlje. Uz Svjetski dan nepušenja (31. svibnja) u Hrvatskoj obilježavamo i  nacionalni dan nepušenja, Hrvatski dan bez duhanskog dima, s ciljem podsjećanja javnosti na važnost prestanka pušenja.

Hrvatski dan bez duhanskog dima obilježava se prvog dana Korizme. Ovo je specifično razdoblje, kada mnogi promišljaju o promjenama navika i odricanja od nečega u čemu uživaju. 

Hrvatski dan bez duhanskog dima trebao bi potaknuti pušače na prestanak pušenja, a prestanak pušenja povezati sa boljim, zdravijim, duljim i kvalitetnijim životom za sebe i svoju okolinu. Cilj je ne zapaliti cigaretu 24 sata, steći uvid da to nije nemoguće te nastaviti s apstinencijom.

Pušenje duhana spada u teške ovisnosti s visokim ovisničkim potencijalom. Svakodnevna konzumacija razvija ovisnost već za nekoliko tjedana, kod adolescenata čak i ranije. Ovisnost se definira kao skup fizioloških, bihevioralnih i kognitivnih fenomena u kojih uporaba neke psihoaktivne tvari ili skupine tvari, za osobu dobiva veću važnost, nego drugi obrasci ponašanja koji su prije imali veću vrijednost. Razlikujemo fizičku ovisnost, koja se očituje sindromom ustezanja (apstinencijskim sindromom) kod kojeg se nakon prestanka uzimanja tvari zbivaju neugodne tjelesne promjene te psihičku ovisnost, koja obuhvaća osjećaj zadovoljstva i želju za ponavljanjem učinka tvari ili izbjegavanjem nezadovoljstva izazvanog njenim neuzimanjem.

U etiologiji ovisnosti o duhanu važnu ulogu imaju tri čimbenika i njihovo uzajamno djelovanje: sociokulturalna sredina, psihološka i biološka svojstva pojedinca te dostupnost duhanskih proizvoda na tržištu. 

Uspješnost prestanka pušenja ovisi o motivaciji, stupnju ovisnosti o cigaretama, kao i o podršci koja se prima tijekom odvikavanja od pušenja.

Služba za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ provodi  program „Škole nepušenja“. Škola se temelji na primjeni psihoterapijsko – edukativnog modela odvikavanja od pušenja, u okviru kojeg se nastoji pomoći polaznicima da prestanu pušiti. Provodi se kontinuirano tijekom cijele godine u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, Mirogojska cesta 16, a svi zainteresirani mogu se javiti stručnjacima Službe na kontakt broj telefona: 01 38 30 066.

IMAJTE NA UMU KAKO JE JEDNA OD NAJBOLJIH ODLUKA ZA VLASTITO ZDRAVLJE PRESTANAK PUŠENJA!


Martina Bekić, mag. med. techn., Služba za mentalno zdravlje i  prevenciju ovisnosti