Novost 20.05.2023
Mi smo tu...
Image
Mi smo tu...
Služba za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti

Povodom Europskog tjedna mentalnog zdravlja (22. – 28. svibnja)

MI SMO TU…..

Mi smo tu, u vašem susjedstvu, godinama. Još od 1999. godine, kada smo pripadali Psihijatrijskoj bolnici Vrapče, još od 2004. godine, kada smo postali dio Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, kraće „Štampara“.

Mi smo Služba za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti.

Da bismo vam bili dostupniji, radimo na četiri lokacije u gradu.

Kako biste se lakše odlučili tražiti pomoć ne tražimo od vas ništa, osim da nam se javite. Nema uputnica ni prevelikih objašnjenja zbog čega nas trebate. Tako je od početka, više od dvadeset godina!

Da bismo mogli bolje pomoći, opremili smo se voljom, znanjem, stručnošću. Multidisciplinarnost njegujemo od početka. Više od dvadeset godina naši psihijatri, psiholozi, socijalni radnici, socijalni pedagozi, medicinske sestre i tehničari čine što mogu da utješe, olakšaju patnju, izliječe…

Širili smo svoju mrežu malo po malo. Surađujemo sa sudovima, centrima za socijalnu skrb, školama, domovima, zajednicom u cjelini.

U početku ste nam dolazili jer su vaša djeca imala problema s drogama, jer ste se sami mučili s njima.

Vrijeme je prolazilo, problemi su se gomilali, a mi smo širili djelokrug rada. Sada nam dolazite zbog različitih poteškoća iz područja mentalnog zdravlja. Brinemo za mlade, ali i one koji to više nisu. Ako ne možemo pomoći, uputit ćemo vas drugdje.

Radimo s djecom, roditeljima, nastavnicima, odgajateljima. Bavimo se posljedicama, ali i uzrocima. Važna nam je prevencija na svim razinama. Održali smo bezbroj predavanja i radionica za različite skupine, provodili brojne preventivne programe s ciljem očuvanja mentalnog zdravlja. Osobito smo prisutni u osnovnim i srednjim školama našega grada te na fakultetima (posebno tzv. pomagačkih struka).

Trudimo se ići ukorak sa znanstvenim spoznajama i sami im doprinijeti, kako vlastitim istraživanjima, tako i organizacijom skupova.

Susrećemo se s mnogim problemima. Potrebe često nadilaze naše kapacitete. Usprkos tome, mi smo tu.

O mentalnom zdravlju u zadnje vrijeme se puno govori, s pravom. Vjerujemo da je i naša Služba tome dala svoj doprinos. Povodom Europskog tjedna mentalnog zdravlja (22.5. – 28.5.2023.) želimo se i mi pridružiti naporima da se još više podigne razina znanja i svijesti o mentalnom zdravlju.

Mi smo tu

Tekst pripremile: prim. dr. sc. Marija Kušan Jukić, mr. sc. Lucija Sabljić

Služba za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti NZJZ „Dr. Andrija Štampar“