Novost 24.11.2023
Mjesec borbe protiv ovisnosti od 15. studenog do 15. prosinca
Image
Aktivnosti Službe za mentalno zdravlje

Mjesec borbe protiv ovisnosti posvećen je podizanju svijesti o ozbiljnosti problema uporabe sredstava ovisnosti te poticanju društva na zajedničku suradnju u prevenciji i liječenju. Ovaj mjesec pruža priliku za razmišljanje, educiranje i podršku onima koji se suočavaju s problemima uporabe sredstava ovisnosti.

U ovom mjesecu želimo skrenuti pažnju javnosti na problem ovisnosti o supstancama koje su teže dostupne općoj populaciji, ali i na one koje su nam često nadomak ruke, kao što je slučaj s alkoholom. Alkohol se u društvu često ne percipira kao sredstvo ovisnosti ili barem ne kao ozbiljno sredstvo ovisnosti. U većini država on je legalno dostupan građanima koji su punoljetni. No, podaci koji nam govore o posljedicama koje uporaba alkohola kao sredstva ovisnosti ima na pojedinca i društvo pokazuju nam upravo suprotno.

Naime, svake godine tri milijuna ljudi izgubi život zbog posljedica konzumacije alkohola. Iako alkohol često nije jedini uzročni faktor smrti, značajno pridonosi fatalnim ishodima, poput sudjelovanja u prometnim nesrećama, gdje je konzumacija alkohola bila faktor u 27% slučajeva. Procjenjuje se kako alkohol igra veliku ulogu u preko gotovo 230 različitih medicinskih stanja.

Prema podacima EUROSTAT-a (2019) i izvješća GISAH-a (2020), mladi i osobe starije životne dobi češće se upuštaju u nekontroliranu i neumjerenu konzumaciju alkohola. Muškarci su, u usporedbi s ženama, češće skloni štetnoj konzumaciji alkohola. Uz navedene rizične faktore, loš socioekonomski status i nepovoljne obiteljske okolnosti mogu dodatno doprinijeti razvoju alkoholizma. Što je više rizičnih faktora zastupljeno, to je osoba vulnerabilnija te je vjerojatnije da će razviti ovisnost o alkoholu. Tako na primjer, muškarci mlađe životne dobi, koji odrastaju u nepovoljnim obiteljskim okolnostima i imaju nizak socioekonomski status izloženi su najvećem riziku od razvoja ovisnosti.

U Republici Hrvatskoj, 10.2% građana konzumira alkohol svaki dan. Među mladima u dobi od 15 do 19 godina dvije od pet osoba konzumira alkohol tjedno. S druge strane, u skladu s ostatkom Europe vidljiv je trend opadanja konzumacije alkohol. Čak 38.3% Hrvata se izjasnilo da je konzumiralo alkohol rijeđe nego u posljednjih 12 mjeseci ili nikada! (EUROSTAT, 2019).

Kako možemo smanjiti konzumaciju alkohola?

  • Ako konzumirate alkohol, informirajte se o štetama koje alkohol može napraviti vama i vama važnim osobama
  • Odredite dane u tjednu kada nećete konzumirati alkohol!
  • Kada pijete nemojte voziti, jer jedno standardno piće (350 mL) sadrži od 10 do 14g etanola, što je 0,35 promila u krvi!
  • Zatražite pomoć i javite se za podršku Službi za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti na broj telefona: 01 38 30 066

Prema Smjernicama za liječenje alkoholizma Američkog društva za liječenje ovisnosti (ASAM), prevencija i rano prepoznavanje problema ključni su u suzbijanju alkoholizma. Terapija, podrška obitelji te pravovremeni pristup liječenju važni su čimbenici u procesu oporavka kod osoba koji se bore s problemom uporabe alkohola kao sredstva ovisnosti.

Kako bi se obračunali s ovom teškom ovisnošću, Služba za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti u suradnji sa Zajednicom Kluba liječenih alkoholičara tijekom 2023. godine provodila je projekt Prevenicija na kvadrat, projekt Ministarstva zdravstva. Projektom je obuhvaćeno više od pedeset Klubova liječenih alkoholičara koji pružaju usluge psihosocijalne podrške. Prema mladima smo se u okviru Projekta usmjerili na provođenje interaktivnih preventivnih radionica o socioemocionalnim vještinama za učenike sedmih razreda osnovnih škola na području grada Zagreba. Pomoću ovih aktivnosti Služba za mentalno zdravlje orijentirala se na prevenciju ovisnosti i razvoj socijalnih vještina kao dokazanu aktivnost u prevenciji ovisničkog ponašanja djece i mladih.  

Više informacija o ovisnosti o alkoholu i suzbijanju ovisnosti pronađite na:

https://www.who.int/data/gho/data/themes/global-information-system-on-alcohol-and-health.

Infografika alkohol


Infografiku i tekst priredila: Valerija Posavec, mag. psych., Služba za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti