Novost 19.06.2024
Mogućnost povišenih koncentracija prizemnog ozona u gradu Zagrebu zbog visokih temperatura zraka
Image
Zagreb

Zbog najave visokih temperatura zraka moguća je pojava povišenih koncentracija prizemnog ozona u zraku grada Zagreba. Ozon (O3) je vrlo oksidirajući plin sastavljen od tri atoma kisika. Nastaje kao prirodni i umjetni spoj.

U zemljinoj gornjoj atmosferi (stratosfera) javlja se kao prirodan kemijski spoj koji štiti zemlju od štetnog zračenja. U donjim slojevima atmosfere (troposfera) pojavljuje se kao umjetni kemijski spoj i naziva se prizemni ozon. Prizemni ozon formira se prvenstveno od fotokemijskih reakcija između dvije glavne skupine onečišćujućih tvari u zraku, hlapljivih organskih spojeva (VOC) i dušikovih oksida (NOx).

Simptomi izloženosti prizemnom ozonu koji se pojavljuju uključuju: kašalj, iritaciju grla, bol prilikom dubokog udisanja zraka, bol u prsima, te glavobolju i mučninu. Ovo se posebno odnosi na djecu, osobe s bolestima pluća, starije osobe i ljude koji obavljaju različite poslove na otvorenom, a koji mogu biti posebno osjetljivi na prizemni ozon.

Trenutno stanje kvalitete zraka u Gradu Zagrebu i Republici Hrvatskoj građani mogu pogledati na web aplikaciji Kvaliteta zraka u Republici Hrvatskoj: http://iszz.azo.hr/iskzl/.

U slučaju loše ili vrlo loše kvalitete zraka potrebno je razmisliti o smanjenju fizičkih aktivnosti na otvorenom, a u slučaju izuzetno loše kvalitete zraka preporuka je izbjegavati fizičku aktivnost na otvorenom.

Podsjećamo i na preporuke i savjete kako se možete zaštiti od velikih vrućina - https://stampar.hr/hr/novosti/kako-se-zastititi-od-velikih-vrucina.