Novost 04.12.2023
Na Kvatriću održan još jedan Sajam zdravlja: „Štampar u tvom kvartu“
Image
Sajam Kvatrić

Deveti, Božićni sajam zdravlja: „Štampar u tvom kvartu“ u organizaciji Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, Grada Zagreba, Doma zdravlja Zagreb – Istok i Gradskog društva Crvenog križa Zagreb, održan je danas na Kvatriću. Usprkos nepovoljnim vremenskim prilikama, koristimo priliku da zahvalimo svim našim vrijednim djelatnicima, ali i građanima koje to nije obeshrabrilo. Atmosfera je bila na zavidnoj razini! Posjetitelji su ponovno imali priliku više naučiti o važnosti pravilne prehrane, redovite tjelesne aktivnosti i aktivnog načina života.

Građani su se na Sajmu mogli posavjetovati s nutricionistom i kineziologom te dobiti prijedloge primjerene prehrane za različita zdravstvena stanja. Uz to, posjetitelji su imali mogućnost obaviti preventivne preglede te provjeriti razinu tlaka i glukoze u krvi, kao i razinu ugljičnog monoksida u izdisaju te su se mogli savjetovati s liječnicima o preventivnim programima ranog otkrivanja raka dojke, raka vrata maternice te raka debelog crijeva. Brojni su to i učinili, a zanimanje je vladalo i za savjetovanja o kozmetici, razumijevanju deklaracija na igračkama, kozmetici i hrani te savjetovanje o kvaliteti zraka u njihovom kvartu, ali i kvaliteti vode u našem gradu. Dio aktivnosti na Sajmu bio je namijenjen i najmlađima koji su mogli naučiti kako pravilno prati zube i sudjelovati na radionici o zdravoj prehrani ali i mentalnom zdravlju te prevenciji ovisnosti. Ovoga nam se puta pridružilo i Gradsko društvo Crvenog križa Zagreb, a na njihovom su štandu građani mogli napraviti spirometriju (osnovni test u procjeni funkcije pluća).

Podršku svojim dolaskom ponovno je iskazala izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba i pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom, mr. sc. Lora Vidović, pohvalivši napore svih uključenih koji su omogućili održavanje još jednog uspješnog sajma te istaknula: „Jako nam je drago da smo ovdje, na još jednom Štamparu u tvom kvartu kojim se pokazuje ponovno i ponovno, koliko je važno doći sa preventivnim programima među građane i tako pokazati da zaista mislimo i radimo ono što nas je veliki učitelj Andrija Štampar naučio.“

Okupljenima su se obratili i Jurica Kravaršćan, dr. med., ravnatelj Doma zdravlja Zagreb – Istok te Svibor Jančić, predsjednik Vijeća Gradske četvrti Maksimir.

„Nakon Podsuseda, Vrapča, Trešnjevke, Novog Zagreba, Trnja, Peščenice, Dubrave i Sesveta danas smo stigli i na Kvatrić, kako bismo i stanovnicima gradske četvrti Maksimir podijelili korisne informacije o zdravlju. Akcija „Štampar u tvom kvartu“ ima za cilj potaknuti građane da se brinu o svom zdravlju te se odazivaju na pozive na preventivne preglede i tako si produže život“, naglasio je ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, prof. dr. sc. Branko Kolarić, dr. med.

Image
Sajam zdravlja Kvatrć_1
Image
Sajam zdravlja Kvatrć_2
Image
Sajam zdravlja Kvatrć_3
Image
Sajam zdravlja Kvatrć_4