Novost 21.03.2024
Obilježeni Mjesec svjesnosti o invaliditetu i Svjetski dan osoba s Down sindromom
Image
Mjesec svjesnosti o invaliditetu

Mjesec svjesnosti o invaliditetu i Svjetski dan osoba s Down sindromom obilježili smo Javnozdravstvenom akcijom „Naše pravo na zdraviju budućnost!” u Udruzi „Ozana“

Stručnjaci Odjela za promicanje zdravlja Službe za javno zdravstvo Zavoda obilježili su Mjesec svjesnosti o invaliditetu te Svjetski dan osoba s Down sindromom održavanjem javnozdravstvene akcije „Naše pravo na zdraviju budućnost“ u Udruzi „Ozana“. Korisnici i stručni djelatnici udruge mogli su provjeriti svoje zdravstveno stanje mjerenjem krvnog tlaka, razine šećera u krvi, tjelesne mase, antropometrijskim mjerenjima, mjerenjem razine ugljičnog monoksida (CO) u izdahu, uz savjetovanje o mogućnostima i metodama unaprjeđenja zdravlja te izbjegavanja rizičnih čimbenika razvoja bolesti usvajanjem zdravijih načina života.

Ožujak - mjesec svjesnosti o invaliditetu

Cilj obilježavanja Mjeseca svjesnosti o invaliditetu, s vodećom ovogodišnjom temom „Svijet mogućnosti“, su podizanje svijesti o izazovima i postignućima osoba s tjelesnim ili intelektualnim poteškoćama. Tema „Svijet mogućnosti“ naglašava usmjerenost kampanje na podršku različitosti, uklanjanje prepreka i stvaranje uključivih zajednica u kojima svatko ima priliku napredovati. Tako se mijenjaju stereotipi o invaliditetu i promiče inkluzivnije društvo. Stvaranje i zagovaranje inkluzivnog društva i aktivno sudjelovanje u njegovu stvaranju zadatak je svih nas (pristupačne javne usluge, inkluzivno obrazovanje i ravnopravne mogućnosti zapošljavanja). Snažan izraz solidarnosti ovog ožujka može biti korištenje službene narančaste boje kao simbola energije i pozitivnosti.

Svjetski dan osoba s Down sindromom

Down Syndrome International (DSI) službeno je odredio 21. ožujka kao Svjetski dan osoba s Down sindromom. Datum simbolizira tri reprodukcije 21. kromosoma, što je glavno genetsko obilježje osoba s Down sindromom. Ove godine središnja tema je „Kraj stereotipima! Pokaži podršku!“ s naglaskom na povezivanje, odnosno provedbu akcija s osobama s Down sindromom o njima važnim stvarima u životu (zdravlju, edukaciji, poslu, životu), kako mogu osobno doprinijeti zajednici u kojoj žive, te pokazati bližnjima kako da im, zajedno, pomognu unaprijediti i poboljšati svakodnevni život. Cilj obilježavanja Svjetskog dana Down sindroma je podizanje svijesti i razumijevanje Down sindroma, kao i pitanja vezanih uz mobiliziranje podrške i priznavanje dostojanstva te prava i dobrobiti za osobe s Down sindromom. Danas u Hrvatskoj živo oko 2.000 osoba s Down sindromom, u Gradu Zagrebu registrirane su 382 osobe u Registru osoba s invaliditetom (HZJZ).

Šarene čarape za „djecu sunca“

Svakako podržite akciju Šarene čarape radi skretanja pozornosti javnosti na probleme s kojima se suočavaju osobe s Down sindromom i njihove obitelji!

Simbol šarenih čarapa predstavlja različitost, a ne nikako nemogućnost osoba s Down sindromom da ne mogu upariti čarape. Neka različitost bude naša snaga i naše bogatstvo. Sjetimo se „djece sunca” i češće, a ne samo 21. ožujka, i potrudimo se svi zajedno da se osjećaju vrijednima i posebnima, jer oni to i jesu!


Pripremila: Marija Škes, mag. educ. reh., Odjel za promicanje zdravlja Službe za javno zdravstvo