Novost 06.09.2022
Obiteljska biciklijada: Biciklom do zdravlja 2022, 1. listopada 2022.
Image
Biciklijada
Zbog najavljenog lošeg vremena Obiteljska biciklijada BICIKLOM DO ZDRAVLJA odgađa se za subotu, 1. listopada 2022. godine.
Biciklijada 2022

Zbog najavljenog lošeg vremena Obiteljska biciklijada BICIKLOM DO ZDRAVLJA odgađa se za subotu, 1. listopada 2022. godine.

Povodom Tjedna mobilnosti 2022. godine u organizaciji Doma zdravlja Zagreb Zapad, NZJZ „Dr. Andrija Štampar“ i Udruge Biciklom do zdravlja te suradnika Saveza dijabetičkih udruga, Klinike Vuk Vrhovec, HKZR- SR za djelatnost sanitarnog inženjerstva, HUPT-a, Veleučilišta Velika Gorica, Škole za medicinske sestre Vrapče, Daruvarskih toplica, Udruga sportaša veterana rekreativaca itd, a pod pokroviteljstvom Grada Zagreba u subotu, 17. rujna s početkom u 10.15 sati održava se Obiteljska biciklijada BICIKLOM DO ZDRAVLJA. Start utrke je na jezeru Bundek, a cilj Park ispod Crkve u Svetoj Nedelji.
Obiteljska biciklijada kao sportsko-rekreativna i javno-zdravstvena manifestacija vozi se po savskom nasipu sa startom u Zagrebu – park Bundek i ciljem u Svetoj Nedelji Park ispod Crkve.

Cijelim putem u duljini od 20 km vozit će se u pratnji vodiča, a prilikom dolaska na Samoborsku cestu pa do cilja u Park ispod Crkve Sveta Nedelja biciklijada će imati pratnju policije kako bi se osigurala maksimalna sigurnost svih sudionika.

Za sudionike će biti osigurana i okrijepa vodom i izotoničnim napitcima na nekoliko lokacija uzduž planirane rute.
Dom zdravlja Zagreb Zapad, Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ i Udruga Biciklom do zdravlja surađuju već dugi niz godina na brojnim projektima promocije zdravlja i prevencije bolesti poticanjem i promoviranjem zdravog načina života, kretanjem posebice biciklom kao terapijskih sredstava.

Cilj ovog i sličnih projekata je:

  • promocija bicikliranja kao zdravog načina života;

  • promocija bicikliranja kao terapijskog postupka/ bicikl u službi mentalnog i fizičkog zdravlja;

  • uključivanje svih dobnih skupina u medicinsko-terapijske postupke bicikliranjem;

  • približiti običnom građaninu/pacijentu bicikl kao najučinkovitije sredstvo za postizanje zdravlja;

  • poticanje i pomoć lokalnim zajednicama i zdravstvenim subjektima za integracijom i implementacijom bicikala i bicikliranja kao jednog od čimbenika promocije; zdravlja i liječenja

  • edukacija što šire populacije o zdravstvenoj dobrobiti bicikliranja;

  • edukacija što šire populacije o sigurnom kretanju biciklom kroz promet;

  • promocija bicikliranja kao alternative koja može zamijeniti korištenje automobila i javnog prijevoza;

  • dizanje svijesti o potrebi zaštite okoliša i bicikla kao ekološki prihvatljivog prijevoznog sredstva.

Program nacionalnog projekta „Biciklom do zdravlja“ namijenjen je svim građanima Hrvatske, a zamišljen je kao javnozdravstvena akcija s ciljem promoviranja bicikliranja kao zdravoga načina života i uključivanja bicikla u svakodnevni život građana/pacijenta.

Glavni događaj ovog projekta „Biciklom do zdravlja“ održava se svake godine u rujnu u okviru Europskog tjedna mobilnosti. Sve informacije vezane uz prijave i hodogram aktivnosti možete pronaći ovdje.