Novost 13.02.2024
Odlučili ste se na prestanak pušenja, ali bojite se dobivanja neželjenih kilograma?
Image
Savjetovalište
Kineziološko i nutricionističko savjetovalište Službe za javno zdravstvo - podrška u održavanju primjerene tjelesne težine u procesu odvikavanja od pušenja

Tjelesna aktivnost, uz pravilnu i uravnoteženu prehranu, najvažniji su čimbenici životnog stila i imaju važnu ulogu u prevenciji kroničnih nezaraznih bolesti i stanja te usporavanju tijeka napredovanja bolesti. Znanstveno je dokazano kako je tjelesna aktivnost aerobnog tipa povezana s dugoročno uspješnim prestankom pušenja.

Prema rezultatima istraživanja o uporabi sredstava ovisnosti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Instituta za društvena istraživanja dr. Ivo Pilar, u Hrvatskoj puši 38,4 % odraslih osoba u dobi od 15 do 64 godine. Najveći udio pušača u Hrvatskoj je u dobnoj skupini od 25 do 35 godina života (43,6 %), dok muškarci nešto češće puše od žena (41,2 % naspram 35,7 %).

Europsko istraživanje o pušenju, pijenju alkohola i uzimanju droga među učenicima (ESPAD) pokazalo je da je Hrvatska među zemljama s najvećom prevalencijom svakodnevnog pušenja adolescenata (19 % ispitanika svakodnevno je pušilo u posljednjih 30 dana) te smo 2019. godine bili iznad prosjeka ESPAD-a za sve prikazane pokazatelje pušenja cigareta i e-cigareta.

Uz podršku Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom, Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ oformio je novo savjetovalište za osobe koje su u procesu odvikavanja od pušenja. Zainteresirani građani u savjetovalištu će dobiti detaljne i specifične upute o dugoročno održivom zdravom načinu života, uz upute o prehrani i tjelesnoj aktivnosti:  vrsti primjerene tjelesne aktivnosti, intenzitetu i učestalosti sukladno osobnim preferencijama, načinu prehrane tijekom ovog procesa i razdoblju neposredno nakon njega, uz uvažavanje specifičnosti zdravstvenog stanja. Savjetovanje podrazumijeva kontinuirano praćenje i  komunikaciju sa stručnjacima tijekom cijelog procesa odvikavanja. Ovakav individualan pristup velika je potpora u sprječavanju porasta tjelesne težine i svih posljedica koje ima na zdravlje, ali i u  sprječavanju ponovnog početka pušenja. Takvim pristupom istovremeno preveniramo  moguću pojavu niza kroničnih bolesti, unaprjeđujemo zdravlje i kvalitetu života.

Ukoliko ste zainteresirani za savjetovanje i potrebna vam je podrška u procesu prestanka pušenja i prevencije prekomjerne težine i debljine, možete se naručiti na brojeve 01 4696 168 i 01 4696 118 ili putem adrese e-pošte: preventivna.medicina@stampar.hr. Naše savjetovalište radi od ponedjeljka do petka od 8.00 do 16.00 sati, u Mirogojskoj 16, no obavezno je prethodno se naručiti. Uputnica nije potrebna.