Novost 17.10.2022
Održana 4. konferencija Zdravstvene kineziologije „Tjelesna aktivnost, zdravlje i kvaliteta života starijih osoba“
Image
Konferencija kineziologije
Konferencija je održana kao dio projekta HEPA S – Zdravstveno usmjerena tjelesna aktivnost za seniore, kojeg financijski podupire Europska Unija 

Zagreb, 15. listopada 2022. – Na Nastavnom Zavodu za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ održana je 4. konferencija Zdravstvene kineziologije pod nazivom „Tjelesna aktivnost, zdravlje i kvaliteta života starijih osoba“. Konferenciju su organizirali Zagrebački savez sportske rekreacije „Sport za sve“, zajedno sa NZJZ „Dr. Andrija Štampar“, Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo i Fitnes učilištem, a održana je kao dio projekta HEPA S – Zdravstveno usmjerena tjelesna aktivnost za seniore. 

Konferenciju su, prigodnim riječima, otvorili ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, prof. prim. dr. sc. Branko Kolarić, dr. med., ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo izv. prof. dr. sc. Krunoslav Capak, prim. dr. med., prof. dr. sc Stjepan Heimer ispred ZSSR „Sport za sve“, državna tajnica Ministarstva zdravstva prim. dr. sc. Marija Bubaš, dr.sc. Martina Jeričević iz Ministarstva turizma i sporta te pročelnica Ureda za socijalnu skrb, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom, dr. sc. Romana Galić. 

Do 2050. godine očekujemo udvostručenje broja osoba starijih od 60 godina, u odnosu na 2015. godinu te će njihov udio iznositi 22 posto. Takav tempo starenja stanovništva predstavlja velik izazov za sve države i njihove zdravstvene i socijalne sustave jer se moraju prilagoditi demografskim promjenama. Jedna od važnijih aktivnosti u očuvanju zdravlja starije populacije je svakako vježbanje i tjelesna aktivnost, zbog čega se u nizu zemalja održavaju projekti kojima se osvještava starija populacija o skrbi za zdravlje, a među njima je i Hrvatska, istaknuto je na konferenciji. 

Cilj projekta je potaknuti sudjelovanje u rekreativnoj aktivnosti za osobe starije od 65 godina i to razvojem novih, rekreativnih sportskih programa, prilagođenih trima najčešćim zdravstvenim stanjima: bolovima u leđima, kardiovaskularnim bolestima i osteoporozi. Takve se bolesti najčešće susreću kod starije populacije, a posljedica su nedovoljne tjelesne aktivnosti, zbog čega stariji uzimaju više lijekova i posjećuju više zdravstvenih ustanova. 

Zaključak je svih prisutnih na konferenciji kako je nužno dodatno povećati broj projekata, kampanja i aktivnosti za podizanje svijesti starije populacije, ali i zdravstvenog sustava, o važnosti očuvanja zdravlja naših starijih sugrađana. Veći društveni angažman za tjelesnu aktivnost starijim će osobama omogućiti dostojanstveniju i kvalitetniju starost, a zdravstvenom sustavu smanjiti pritisak zbog bolesti modernog doba, potaknute upravo manjkom tjelesne aktivnosti. 

Više o projektu možete saznati na poveznici www.hepas-sportzasve.eu. Projekt se sufinancira sredstvima programa Europske unije Erasmus+ i Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Image
Konferencija kineziologije
Image
Konferencija kineziologija
Image
Branko Kolarić
Image
Konferencija kineziologija