Novost 14.06.2021
Održana prva javnozdravstvena akcija „Edukacijom do zdravlja - Unaprjeđenje zdravlja pripadnika romske nacionalne manjine“
Image
Edukacijom do zdravlja
Održana prva javnozdravstvena akcija „Edukacijom do zdravlja - Unaprjeđenje zdravlja pripadnika romske nacionalne manjine“ u prostorijama Mjesne samouprave Novi Jelkovec

Javnozdravstvena akcija “Edukacijom do zdravlja - Unapređenje zdravlja pripadnika romske nacionalne manjine” uspješno je održana 1. lipnja 2021. godine, u prostorijama Mjesnog odbora Novi Jelkovec, Ul. Ljudevita Posavskog 25.  Program „Edukacijom do zdravlja - Unaprjeđenje zdravlja pripadnika romske nacionalne manjine“ Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” provodi petu godinu za redom u suradnji s Gradskim uredom za zdravstvo i Domom zdravlja Zagreb - Istok. Program se provodi u skladu s Akcijskim planom za provedbu Nacionalne strategije za uključivanje Roma za razdoblje od 2013. do 2020. godine jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave i odlukom Ureda za zdravstvo Grada Zagreba.

Tijekom javnozdravstvene akcije stručnjaci Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ održali su pripadnicima romske nacionalne manjine edukativna predavanja i savjetovanja s temama: „Savjeti za zdravlje“, „Prilagodba na nove životne navike tijekom pandemije COVID-19  - zdravi stilovi života“, „Što trebamo znati o COVID-u 19?“ te „Preporuke i mjere za sprječavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 – savjetovanje“ uz video prikaz s uputama. Također, pripadnici romske nacionalne manjine bili su u mogućnosti obaviti opći preventivni pregled (analiza anamnestičkih podataka, određivanje krvnog tlaka, analiza tjelesne mase, individualno savjetovanje o nastavku terapije, pravilnoj prehrani uz navedena stanja, kao i tumačenje rizičnih čimbenika za razvoj kardiovaskularnih bolesti). Preventivni mamografski pregledi održani su za pripadnice romske nacionalne manjine i na taj način pridružili smo se obilježavanju Europskog tjedna borbe protiv raka.

Sudionicima akcija podijeljeni su edukativni materijali „Savjeti za zdravlje“, „Što trebamo znati o COVID-u 19?“, „Kako izbjeći zarazu?“ i „Samoizolacija“, koji su zahvaljujući odličnoj suradnji s Vijećem romske nacionalne manjine Grada Zagreba prevedeni na romski jezik te dostupni u tiskanom i elektronskom obliku na društvenim mrežama. Javnozdravstvena akcija održana je u skladu s trenutnom epidemiološkom situacijom i preporukama Nacionalnog i Stožera civilne zaštite Grada Zagreba, uz poštivanje uputa i preporuka za okupljanje, kao i o dolasku na okupljanje i ponašanju sudionika na okupljanju. Svaki sudionik je po završetku javnozdravstvene akcije dobio edukativne materijale, brošuru „Savjeti za zdravlje“, letke o pandemiji COVID-19 te poklon paket s promotivnim materijalima.

Edukacijom do zdravlja 1

 

Edukacijom do zdravlja 2

 

Edukacijom do zdravlja 3

Marija Škes, mag. educ. reh., koordinatorica programa

Odjel za promicanje zdravlja Službe za javno zdravstvo NZJZ „Dr. Andrija Štampar“