Novost 13.06.2024
Poremećaji spavanja u starijoj dobi
Image
225 Gerontološka tribina

U utorak, 11. lipnja u Velikoj dvorani Zavoda održana je 225. gerontološka tribina pod nazivom „Poremećaji spavanja u starijoj dobi“. Tribinu je prigodnim riječima otvorila voditeljica Službe za javnozdravstvenu gerontologiju Tanja Ćorić, dr. med., spec. epidemiologije.

O važnosti spavanja, kao esencijalne fiziološke potrebe organizma koja ima važnu ulogu u svim fazama čovjekovog života osobito u procesu razvoja i starenja, predavala je dr. Ana Marija Šantić, spec. neurolog, somnolog. Prirodnim procesom starenja spavanje postaje više fragmentirano sa smanjenim udjelom dubokih, a povećanim udjelom plitkih stadija i razbuđivanja čime se smanjuje ukupno vrijeme i učinkovitost spavanja. Na kvalitetu sna utječu somatski i psihijatrijski komorbiditeti, ali i smanjenje sekrecije melatonina te doze testosterona kod muškaraca i estradiola kod žena. Navedenom pridonosi i sklonost učestalim „nap”-ovima tijekom dana što može oslabiti utjecaj homeostatskog pritiska spavanja i značajno se reflektirati na noćno spavanje. Faktori koji utječu na poremećaj spavanja kod starijih osoba su umirovljenje, smanjeni broj obveza, smanjenje tjelesne aktivnosti i smanjeno izlaganje dnevnom svjetlu.

Insomnija i opstruktivna apneja u spavanju su povezani s Alzheimerovom demencijom (AD) i vaskularnom demencijom. Opstruktivna apneja u spavanju predstavlja snažan faktor rizika za AD, dok su nesanica i poremećaji cirkadijanog ritma povezani s intermedijarnim rizikom. Pacijenti s poremećajima spavanja imali su 1,55 puta veći rizik za AD. Procjenjuje se kako 45% institucionaliziranih pacijenata može razviti poremećaje spavanja tijekom vremena. Prema podacima metaanalize 15 % kognitivnih poremećaja u Alzheimerovoj demenciji može biti pripisano poremećajima spavanja.

Kronična nesanica je poremećaj koji značajno reducira kvalitetu života oboljelih, čini pojedinca vulnerabilnijim za druge psihičke poremećaje, osobito za depresiju s kojom je nesanica povezana. Sklonije su joj žene, radi povezanosti spavanja i oscilacije u razini spolnih hormona, ali i zbog veće sklonosti depresivnim i anksioznim poremećajima. Veća vjerojatnost razvoja nesanice je kod osoba s kroničnim bolestima, kroničnim bolnim stanjima te psihičkim poremećajima. U liječenju nesanice prvo se predlažu nefarmakološki principi (kognitivno-bihevioralna terapija za nesanicu, higijena spavanja, „stimulus control” terapija, restrikcija spavanja, kontrola brige, kognitivna restrukturacija).  Osobitosti nefarmakološkog liječenja nesanice u starijoj životnoj dobi su izlaganje dnevnom svjetlu, relaksacijski rituali, strukturiranje dnevnih obveza, tjelesna aktivnost, izbjegavanje duljih dnevnih “nap”-ova, adaptirane mjere kognitivno-bihevioralnog liječenja te tretiranje predležećih stanja ili komorbiditeta. U slučaju neuspjeha, nedostupnosti ili nemogućnosti bolesnika da se uključi u kognitivno-bihevioralnu terapiju treba se primijeniti farmakološko liječenje.

Možemo zaključiti kako se prevalencija spomenutih poremećaja spavanja, ionako čestih u gotovo svim dobnim skupinama, značajno povećava sa starenjem te je njihovo pravodobno prepoznavanje i liječenje vrlo važna stavka u što zdravijem starenju.


Pripremila: Manuela Maltarić, mag. nutr., Služba za javnozdravstvenu gerontologiju Referentni centar Ministarstva zdravstva RH za zaštitu zdravlja starijih osoba

Image
225 Gerontološka tribina
Image
225 Gerontološka tribina
Image
225 Gerontološka tribina
Image
225 Gerontološka tribina