Novost 07.04.2020
Preporuke za pripadnike romske nacionalne manjine [COVID-19]
Image
Preporuke za pripadnike romske nacionalne manjine [COVID-19]

Služba za javno zdravstvo NZJZ „Dr. Andrija Štampar“ i Odbor za zdravstvo Vijeća romske nacionalne manjine Grada Zagreba pripremili su preporuke na hrvatskom i romskom jeziku o pridržavanju općih mjera zaštite tijekom bolesti uzrokovane novim koronavirusom:  „Što trebamo znati o COVID-19?“, „Kako izbjeći zarazu?“ te upute o „Samoizolaciji“.

Preporuke su preveli na romski jezik medijatori romske nacionalne manjine i podijeljene su na društvenim mrežama. U okviru tematskog područja 3. Zdravstvena zaštita Akcijskog plana Grada Zagreba za provedbu Nacionalne strategije za uključivanje Roma za razdoblje od 2013. do 2020. godine zadani ciljevi su unaprjeđivanje zdravlja pripadnika romske nacionalne manjine te kvalitete i dostupnosti zdravstvenih usluga, kao i podizanje razine svijesti romske populacije o odgovornosti za vlastito zdravlje.

U izradi su korištene preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Nacionalnog stožera civilne zaštite i Svjetske zdravstvene organizacije. 

preporuke

 

Navedene preporuke mogu se promijeniti ovisno o trenutnoj situaciji, stoga je potrebno pratiti mrežne stranice HZJZ-a (www.hzjz.hr) i Ministarstva zdravstva (www.zdravlje.gov.hr) i www.koronavirus.hr na kojima se svakodnevno objavljuju ažurirani podatci vezano uz koronavirus, kao i mjere prevencije.

Čuvajmo jedni druge i pazimo na svoje zdravlje! #ostanidoma

Pripremila: Marija Škes, mag.educ.reh., koordinator aktivnosti zdravih stilova života Odjela za promicanje zdravlja NZJZ „Dr. Andrija Štampar“