Novost 07.03.2024
"Rukavići“ za osobe s demencijom u tretmanu Centra za zaštitu mentalnog zdravlja osoba starije životne dobi i vulnerabilnih skupina
Image
Donacija Ozana
Udruga "Ozana" donirala "rukaviće" osobama s demencijom u tretmanu Centra za zaštitu mentalnog zdravlja osoba starije životne dobi i vulnerabilnih skupina Službe

Jučer je u prostorijama Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti Zavoda na inicijativu Udruge „Ozana“ održana primopredaja donacije – rukavića za osobe s demencijom u tretmanu Centra za zaštitu mentalnog zdravlja osoba starije životne dobi i vulnerabilnih skupina Službe. U Centru brinemo o osobama s demencijom, ali i njihovim neformalnim njegovateljima, kojima pružamo psihološku podršku, savjetovanje i psihoedukaciju na dvije naše lokacije: Remetinečki gaj 14 i Ožegovićeva 9.

 „Rukavić“ (engl. twiddle muff) je pleteni ili kukičani tuljac u koji se s obje strane mogu staviti ruke. Ukrašen je s puno detalja, također pletenih ili kukičanih, s vanjske i unutarnje strane, koje oboljeli mogu istraživati i vrtjeti prstima. Živih je boja te pruža vizualnu, taktilnu i senzoričku stimulaciju istovremeno osiguravajući da ruke budu ušuškane i na toplom. Rukavići nastaju radom vrijednih ruku korisnika „Ozane“ okupljenih oko Štrikeraj café-a, kao i svih ostali koji su se odazvali pozivu preko društvenih mreža i medija. Udruga rukaviće donira obiteljima oboljelih ili ustanovama koje provode skrb o oboljelima.

Inicijativu „Isprepletimo ruke!“ u Udruzi „Ozana“ vrijedne ruke su započele u proljeće 2021. godine. Po uzoru na slične inicijative u inozemstvu, pletu se i kukičaju rukavići za osobe oboljele od Alzheimerove bolesti ili drugih demencija, a inicijativu podržavaju Hrvatsko društvo za Alzheimerovu bolest i psihijatriju starije životne dobi HLZ-a i Referentni centar za Alzheimerovu bolest i psihijatriju starije životne dobi te Hrvatska Alzheimer alijansa.

O udruzi

Udruga „Ozana“ osnovana je 1991. godine u svrhu poboljšanja kvalitete života osoba s invaliditetom i njihovih obitelji. Sjedište Udruge „Ozana“ je u ulici grada Vukovara 239, u Zagrebu. Udruga skrbi o 48 mladih i odraslih osoba s invaliditetom i teškoćama u razvoju unutar Centra OZANA, ustanove koju je Udruga osnovala 2002. godine. Pedagoški rad u programu temelji se na načelima waldorfske pedagogije, prilagođavajući se specifičnim potrebama korisnika uvjetovanih njihovom dobi te vrstom i stupnjem teškoća u razvoju. U okruženju životne radosti i optimizma, kroz pažljivo vođene i osmišljene aktivnosti s posebnim naglaskom na skrbnu brigu o drugom i o okolini, svakom ponaosob pružena je mogućnost da se razvija i raste do svog maksimalnog potencijala. Vrijedna aktivnost je Štrikeraj cafe odnosno program koji uključuje u zajednički stvaralački i kreativan proces članove lokalne zajednice i naše korisnike. Pozitivni učinci ovakvog pristupa su višestruki za obje skupine s naglaskom na veću socijalnu uključenost i senzibilizaciju zajednice te terapijske učinke aktivnosti pletenja i kukičanja. Oni zajedno pletu i kukičaju, okupljajući se oko društveno angažiranih projekata kao što je projekt izrade pletenih rukavića za osobe s demencijom koji se pokazao učinkovitim za umirenje kod postajanja psihomotornog nemira odnosno ponašajnih i psihijatrijskih drugih simptoma demencije.


Služba za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti

Image
Donacija Ozana
Image
Donacija Ozana_2