Novost 24.04.2023
Sajam zdravlja „Štampar u tvom kvartu“ posjetio i Dubravu
Image
Sajam zdravlja

Sajam zdravlja: „Štampar u tvom kvartu“ održan je danas na tržnici Dubrava. Ova peta po redu manifestacija u organizaciji Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, Grada Zagreba, Doma zdravlja Zagreb – Istok i Gradskih četvrti Gornja i Donja Dubrava ponovno je okupila veliki broj građana, koji su imali priliku više naučiti o važnosti pravilne prehrane, redovite tjelesne aktivnosti i aktivnog načina života.

Na današnjem Sajmu sudjelovali su i članovi Udruge umirovljenika Novi Zagreb, podružnice „Seniori Studentskog grada“, a podršku svojim dolaskom iskazali su i zamjenik gradonačelnika, dr. sc. Luka Korlaet i predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba, g. Joško Klisović. „Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ napravio je puno na promociji zdravog života i brige o zdravlju.“, istaknuo je zamjenik Korlaet te pohvalio inicijativu ulaska liječničke zajednice među građane ovakvim sajmovima zdravlja. Pozvao je sugrađane da obiđu štandove, obave preglede i savjetuju se sa stručnjacima o zdravlju i zdravstvenim problemima.

Predsjednik Gradske skupštine Joško Klisović naglasio je kako mu je drago da su građani svojim dolaskom na Sajam zdravlja pokazali osviještenost o zdravlju i izrazio zahvalnost radnicima NZJZ „Dr. Andrija Štampar“, koji su im danas na raspolaganju za sva pitanja.

Građani su se na Sajmu mogli posavjetovati s nutricionistom i kineziologom te dobiti prijedloge pravilne prehrane i primjerene tjelesne aktivnosti za različita zdravstvena stanja. Uz to, brojni su posjetitelji Sajma obavili preventivne preglede te provjerili razinu tlaka i glukoze u krvi, kao i razinu ugljičnog monoksida u izdisaju te su se mogli savjetovati s liječnicima o preventivnim programima ranog otkrivanja raka dojke, raka vrata maternice te raka debelog crijeva, kao i o važnosti cijepljenja. Građane se educiralo i o pravilnom čitanju i razumijevanju deklaracija na igračkama, kozmetici i hrani te im se pružilo savjetovanje o kvaliteti zraka u njihovom kvartu. Dio aktivnosti na Sajmu bio je namijenjen i najmlađima, koji su mogli naučiti kako pravilno prati zube i sudjelovati na radionici o zdravoj prehrani, ali i mentalnom zdravlju te prevenciji ovisnosti.

„Ovim akcijama želimo oživjeti Štamparov postulat da je glavno mjesto liječničkog djelovanja tamo gdje ljudi žive, a ne ordinacija. Ideja ovakvog javnozdravstvenog sajma jest približiti zdravstvenu uslugu svim stanovnicima grada Zagreba te obići gradske četvrti i pružiti našim sugrađanima brigu o zdravlju u njihovom kvartu.“, naglasio je u svom obraćanju ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, prof. prim. dr. sc. Branko Kolarić, dr. med. te najavio kako će nakon Novog Zagreba, Sesveta, Podsuseda i Vrapča te Trešnjevke i Dubrave, ciklus ovih zdravstvenih događanja uskoro posjetiti i stanovnike Trnja.

Image
Sajam zdravlja_1
Image
Sajam zdravlja_2
Image
Sajam zdravlja_3
Image
Sajam zdravlja_prof. Branko Kolarić
Image
Sajam zdravlja_Luka Korlaet