Novost 21.01.2022
Što učiniti ako ste pozitivni na koronavirus ili ste bliski kontakt?
Image
Javni poziv građanima

Zbog velikog broja novooboljelih osoba od bolesti COVID-19 u gradu Zagrebu, ali i praćenja njihovih kontakata, što je svakodnevni posao nas epidemiologa, ljubazno Vas molimo za razumijevanje i strpljenje. Zbog svega navedenog, nismo u mogućnosti reagirati na svaki pojedini slučaj te Vam donosimo upute o postupanju u slučaju obolijevanja ili bliskog kontakta s oboljelom osobom. Ljubazno Vas molimo da najprije obavijestite svojeg izabranog liječnika obiteljske medicine koji će vam dati upute o izolaciji ili po potrebi otvoriti bolovanje.

Kako bismo Vam olakšali dostupnost i preglednost potrebnih informacija, donosimo kratke upute o ponašanju i postupanju u slučaju pozitivnog nalaza testiranja na COVID-19 ili bliskog kontakta sa zaraženom osobom.

Unaprijed zahvaljujemo na razumijevanju.

Slijede kratke upute o tome što učiniti ako ste pozitivni na koronavirus ili ste bliski kontakt:

Dobio/la sam pozitivan nalaz na COVID-19

 • Ostanite kod kuće i fizički se izolirajte od svojih ukućana.

 • Obavijestite svojeg izabranog liječnika telefonom ili e-mailom (npr. ako su preopterećene telefonske linije, ako je vikend i Vaš liječnik ne radi i sl.). Liječnik će vam dati upute o izolaciji te po potrebi otvoriti bolovanje.

 • Ako ste zaposleni u sustavu zdravstva ili socijalne skrbi (Domovi za starije i nemoćne i druge ustanove), odmah obavijestite svog poslodavca, odnosno nadležni COVID-19 tim ustanove u kojoj radite, koji će potom kontaktirati teritorijalno nadležnog epidemiologa radi procjene potrebe daljnjeg postupanja unutar kolektiva.

 • Izolacija uglavnom traje 10 dana, pri čemu je datum oboljevanja nulti dan, a drugi dan bolesti je prvi dan izolacije. Primjerice, ukoliko ste simptome razvili 04.01.2022., izolacija traje do 14.01.2022. 23:59 sati. Nakon 10 dana izolacije osoba nije zarazna za okolinu i ne treba se ponovno testirati na COVID-19 (izuzetak su teški klinički oblici COVID-19 i imunokompromitirani bolesnici).

 • Izolacija oboljele osobe može se skratiti na 7 dana ako je osoba asimptomatska ili simptomatska s blagom ili umjerenom kliničkom slikom u sljedećim slučajevima:

  • primarno je cijepljena (2 doze cjepiva koje se primjenjuje u dvije doze ili 1 doza Janssena), uz uvjet da je prošlo 14 dana od zadnje doze cijepljenja

  • preboljela je bolest COVID – 19

  • preboljela je bolest COVID – 19 i nakon preboljenja je primarno cijepljena ili cijepljena s jednom dozom

  • primarno cijepljena i docijepljena (primila dodatnu (booster dozu))

  • Djeca do 18 godina starosti koja su primila primarno cijepljenje i djeca koja su preboljela i primila jednu dozu cjepiva, neovisno o vremenu proteklom od cijepljenja.

 • Obavijestite bliske kontakte o svojoj bolesti, odnosno pozitivnom nalazu na COVID-19 te ih uputite da se jave izabranom liječniku radi karantene (samoizolacije). Uvjeti za izuzeće odnosno skraćenje karantene (samoizolacije) opisani su u nastavku teksta.

 • Bliski kontakti su sve osobe s kojima ste bili u kontaktu unutar 48 sati prije pojave prvih simptoma bolesti (odnosno od uzimanja brisa ako nemate nikakve simptome bolesti, a nalaz brisa je pozitivan na SARS-CoV-2) pa sve do trenutka Vašeg odlaska u izolaciju.

 • Pripremite popis bliskih kontakata ako se radi o zaposlenima u sustavu zdravstva ili socijalne skrbi tj. Domovima za starije i nemoćne. 

Podaci o bliskom kontaktu:

 • ime i prezime, adresa, kontakt telefon/mobitel

 • opis kontakta (datum, mjesto, vrsta i trajanje kontakta)

 • radno mjesto/zanimanje

Za osobe koje završavaju s izolacijom sedmi dan, tri dana nakon izlaska (ukupno do 10-tog dana) moraju dosljedno i pravilno nositi masku u kontaktu s drugim osobama, ograničiti kontakt s osobama koje imaju povećan rizik od ozbiljne bolesti COVID-19 te se pridržavati drugih epidemioloških mjera.

Ako ste bliski kontakt osobe oboljele od COVID-19 (laboratorijski potvrđen SARS-CoV-2):

 • Ostanite kod kuće i fizički se izolirajte od svojih ukućana.

 • Obavijestite svojeg izabranog liječnika telefonom ili e-mailom (npr. ako su preopterećene telefonske linije, ako je vikend i Vaš liječnik ne radi i sl.).

 • Vaš će liječnik uzeti osnovne podatke o osobi oboljeloj od COVID-a 19 čiji ste bliski kontakt radi provjere (uvidom u informatički sustav ili izravnim kontaktiranjem epidemiologa) i po potrebi otvoriti bolovanje.

 • Ostanite u karanteni (samoizolaciji) 10 dana od zadnjeg kontakta s oboljelom osobom, pri čemu se dan kada ste zadnji put bili u kontaktu računa kao nulti dan, a sljedeći dan je prvi dan karantene (npr. ako ste s osobom bili u kontaktu 04.01.2022. tada karantena traje do 14.01.2022. 23:59, te 15.01.2022. nastavljate svoje uobičajene svakodnevne aktivnosti (posao, škola i dr.) pod uvjetom da tijekom karantene (samoizolacije) niste razvili nikakve simptome.

 • Ako su bolesnik i kontakti u zajedničkom kućanstvu, bez mogućnosti izolacije bolesnika (npr. oboljelo dijete koje njeguju roditelji), kućni kontakti podliježu karanteni (samoizolaciji) u trajanju od 20 dana (10 dana trajanja zaraznosti bolesnika, plus 10 dana karantene od posljednjeg dana zaraznosti bolesnika) od datuma obolijevanja bolesnika, pod uvjetom da kontakti ne razviju simptome bolesti tijekom tog razdoblja, što treba procijeniti izabrani liječnik primarne zdravstvene zaštite.

Prema trenutno važećim preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (24. siječanj 2022., verzija 18) bliski kontakt ne ide u karantenu (samoizolaciju) u sljedećim slučajevima;

 • primarno je cijepljen (2 doze cjepiva koje se primjenjuje u dvije doze ili 1 doza Janssena) uz uvjet da je prošlo 14 dana od zadnje doze cijepljenja, ali ne više od 120 dana (kod cijepljenih Janssen cjepivom ne više od 60 dana)

 • prebolio je bolest COVID – 19 unutar 120 dana 

 • prebolio je bolest COVID – 19 i nakon preboljenja je primarno cijepljen

 • prebolio je bolest COVID – 19 i nakon preboljenja cijepljen je jednom dozom cjepiva unutar 120 dana

 • primarno je cijepljen i docijepljen (primio booster dozu)

 • Djeca do 18 godina starosti koja su primila primarno cijepljenje i djeca koja su preboljela i primila jednu dozu cjepiva, neovisno o vremenu proteklom od cijepljenja.

Bliski kontakt koji ide u karantenu (samoizolaciju), a koja traje 7 dana;

 • prebolio je bolest COVID – 19 prije više od 120 dana (PCR ili BAT potvrđena SARS-CoV-2 infekcija)

 • primarno je cijepljen, no prošlo je više od 120 dana

Bliski kontakti koji ne idu u karantenu i oni koji završavaju s karantenom 7. dan, moraju se pridržavati pojačanih mjera opreza (nošenje maske, dezinfekcija ruku, izbjegavanje bliskih kontakata i sl.) i preporučuje se testirati ih brzim antigenskim testom (BAT) između petog i sedmog dana nakon bliskog kontakta. Izuzetak su djelatnici u zdravstvu i socijalnoj skrbi, koji trebaju sedmi dan karantene ishoditi negativan rezultat BAT-a ili PCR-a prije povratka na posao.

Ako ste zaposleni u sustavu zdravstva ili socijalne skrbi (Domovi za starije i nemoćne) ili radite s posebno osjetljivom populacijom  (djeca, starije osobe, osobe s posebnim potrebama i dr.) odmah obavijestite svojeg poslodavca, odnosno nadležni COVID-19 tim ustanove u kojoj radite.

Navedene upute pripremljene su tijekom važećih preporuka HZJZ-a, dostupnih na sljedećoj poveznici: https://www.hzjz.hr/wp-content/uploads/2021/11/Postupanje-s-oboljelima-bliskim-kontaktima-oboljelih-i-prekid-izolacije-i-karantene-ver18.pdf

Napomena:

EU digitalnu COVID potvrdu o preboljenju može dobiti osoba koja je preboljela bolest COVID-19 11-ti dan od datuma prvog pozitivnog PCR testa, vežući uz pozitivan nalaz testiranja upisan u bazu svih testiranih osoba od strane laboratorija. Potvrda je prema trenutno važećim EU propisima valjana 180 dana od datuma prvog pozitivnog PCR testa.

Sve informacije o COVID putovnicama dostupne su na sljedećoj poveznici: https://www.eudigitalnacovidpotvrda.hr/