Novost 31.05.2021
Svjetski dan nepušenja, 31. svibnja 2021.
Oznake: 
Image
Dan nepušenja

Uz nacionalne dane bez duhanskog dima u zemljama diljem svijeta, svake godine 31. svibnja obilježavamo Svjetski dan nepušenja. Važna je informacija kako svatko tko počne koristiti duhan može postati ovisan o nikotinu. Studije pokazuju da će pušenje najvjerojatnije postati navika tijekom razdoblja adolescencije, a što mlađa osoba počne pušiti, to je veća vjerojatnost da postane ovisna o nikotinu. Također, vjerojatnost da ćemo pušiti veća je ako imamo prijatelje i/ili roditelje koji puše te ako gledamo medijske sadržaje (serije, video-igre, a posebice filmove) u kojima su osobe koje puše.

Pušenje je teška ovisnost, što potvrđuju brojni fiziološki, bihevioralni i kognitivni simptomi, koji se javljaju prilikom izostanka upotrebe cigarete. Osobi koja puši konzumacija cigarete važnija je od drugih obrazaca ponašanja. Simptome sustezanja dijelimo na fizičke, koji traju tri do pet dana te psihičke koji se održavaju mnogo dulje. Psihička ovisnost obuhvaća osjećaj zadovoljstva i želju za ponavljanjem učinka tvari ili izbjegavanje nezadovoljstva izazvanog njenim neuzimanjem.

Upravo zbog snage psihičke ovisnosti pri donošenju odluke najvažniji je korak pronaći motiv za prestanak pušenja, kako bismo si olakšali proces. Mnoge osobe koje odluče prestati pušiti spominju kako „ne znaju što će s rukama“ ili imaju naviku pušenja dok piju kavu, tijekom pauze na poslu, u društvu ili tjeskobnim trenucima. Kako bismo prevladali ove prepreke, koje mogu biti vrlo zahtjevne, važno je educirati se i napraviti plan prije konačnog donošenja odluke. Time ćemo lakše prevladati zamke s kojima se susretnemo putem. Predlažemo da unaprijed osmislite set alternativnih, nerizičnih ponašanja kojima možete prevladati želju za cigaretom: operite zube, prošećite, istuširajte se, popijte čašu vode ili šalicu mlijeka, pojedite jabuku, nazovite prijatelja, uzmite gumu za žvakanje, konzumirajte sušene brusnice, koštice suncokreta ili buče… U zahtjevnim situacijama možete provesti petominutnu vježbu pravilnog disanja ili neku drugu tehniku relaksacije, brojiti unazad od 100, zaokupiti se nekim svojim hobijem, zaposlite ruke izradom nečega (npr. ukras od žice). Planiranje zamjenskih aktivnosti unaprijed omogućuje nam preveniranje popuštanja u situacijama slabijeg kapaciteta kontroliranja.

Za kraj, korisno je osvijestiti kako duhanska industrija svake godine troši milijarde dolara na stvaranje i plasiranje oglasa koji pušenje pokazuju uzbudljivim, glamuroznim i sigurnim. Noviji utjecaj na upotrebu duhana imaju e-cigarete i drugi visokotehnološki, moderni elektronički uređaji koji se često pogrešno smatraju bezazlenim i lakšim za dobivanje i upotrebu od tradicionalnih duhanskih proizvoda.

U borbi protiv ovisnosti, važno je osvijestiti utjecaje industrija i načine na koje u nama potiču pozitivno gledanje na sredstva ovisnosti te pronaći vlastiti izvor motivacije za prestanak pušenja i osmisliti održivi plan. Zatim možemo započeti svoj nepušački stil života i učinkovitije brinuti za svoje zdravlje.

5-dnevni plan za prestanak pušenja

 

Andreja Nočajević, mag. psihologije

Služba za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti