Novost 08.09.2021
Tjelesna aktivnost i kreativnost
Image
Svjetski dan kretanja
U sklopu Nacionalnog programa "Živjeti zdravo" Hrvatski zavod za javno zdravstvo je, u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar", pokrenuo javnozdravstvenu akciju "Hodanjem do zdravlja"

„Hodanjem do zdravlja“: Tjelesna aktivnost i kreativnost!

U sklopu Nacionalnog programa "Živjeti zdravo" Hrvatski zavod za javno zdravstvo je, u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar", pokrenuo javnozdravstvenu akciju "Hodanjem do zdravlja", kao poziv svima koji su posljednjih godina tjelesno neaktivni da u svoj život uključe redovito hodanje i učine korak prema očuvanju i unaprjeđenju zdravlja.

Zahvaljujući redovitoj provedbi ovog programa, u Gradu Zagrebu oformila se i stalna grupa „hodača“ koja je, uz kreativno voditeljstvo Dragane Tišma, prof. kineziologije, ovu aktivnost proširila i na provođenje dodatnih specifičnih vježbi, oživljavanje starih, tradicionalnih igara vezanih za tjelesnu aktivnost te inspirirala polaznike i na kreativno izražavanje. Jedno od važnih obilježja tjelesne aktivnosti je i njezina iznimna važnost u postizanju i održavanju mentalnog zdravlja. Aktivnost hodanja, koja je zbog svojih  repetitivnih svojstava te, u ovom slučaju, i provođenja u društvu i na otvorenom prostoru, preporučljiva upravo i za unaprjeđenje mentalnog zdravlja rezultirala je i kreativnim izražavanjem. Upravo je kreativno izražavanje jedan od optimalnih pokazatelja mentalnog  zdravlja. Redoviti polaznici ove aktivnosti izrazili su svoje zadovoljstvo, inspiriranost, povezanost i životnu radost kroz zajednički osmišljene stihove vezane za aktivnost koju provodimo. Socijalna povezanost, uz tjelesnu aktivnost te „vraćanje“ aktivnosti koje nas vesele, pružaju ugodu, optimizam i nadu u našu svakodnevicu, vrlo su važni upravo radi brojnih promjena, prilagodbi, osiromašenja socijalnih kontakata i pojačane pasivnosti koje smo iskusili u proteklom razdoblju, uslijed epidemije COVID-a 19. Uz brojne nove ideje koje će biti integrirane u ovu aktivnost i uz ove stihove, pozivamo vas da se nam se pridružite!

HODANJEM DO ZDRAVLJA

Mi hodamo i vježbamo,

tome se veselimo.

Zato ne starimo.

 

Da bi bili zdravi,

hodajte što više.

Sjedite što manje.

 

Hodati i vježbati,

što više, da ti tijelo

lakše diše.

 

Košarka, rukomet, lopta,

trk, skok i šut.

 

Dvokorak, trokorak,

a sada korak po korak.

 

Gledam Olimpijadu

u hladu uz limunadu.

 

Od tuge, radosti i slavlja,

koračamo do zdravlja.

 

Srce se radosno smije

dok žarko sunce grije.

 

A poletne noge lete,

kao da su od rakete.

 

Duša blaženo pjevuši dok čvrstim koracima po parku

svjetske rekorde

hodanjem do zdravlja ruši.

 

Na kraju tjedna,

Vjekoslav Majer

prima nas objeručke

u svoj zeleni zagrljaj.

 

Autori stihova : „Hodačice“ javnozdravstvene akcije "Hodanjem do zdravlja" u Gradu Zagrebu

 

Koordinatorica Nacionalnog programa

„Živjeti zdravo“ za Grad Zagreb

Ana Puljak, dr. med., voditeljica Odjela za promicanje zdravlja NZJZ „Dr. Andrija Štampar“

 

Voditeljica sportskih aktivnosti

"Hodanjem do zdravlja" za Grad Zagreb,

Dragana Tišma, prof. kineziologije