Novost 23.04.2020
Travanj - mjesec svijesti o stresu
Oznake: 
Image
Travanj - mjesec svijesti o stresu

Užurbana svakodnevnica, boravak u zatvorenim prostorima te stalna potreba za usklađivanjem privatnih i poslovnih obaveza neizostavni su dijelovi suvremenog načina života. Dodamo li tome i nepredvidive situacije, poput nedavnog potresa u gradu Zagrebu ili posljedica širenja zaraze koronavirusom, možemo reći kako živimo u izazovnom vremenu.

Sve navedeno prirodno utječe na čovjeka, njegove navike i način na koji se nosi s onim što prolazi i proživljava. Budući da je svaki pojedinac različit, za pretpostaviti je da će se i na svoj način nositi sa stresom i pritiskom koje donosi užurbani način života.

Budući da se podizanje svijesti o stresu i njegovom utjecaju na ljude obilježava upravo u travnju, mag. psih. Lea Maričić iz Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti odlučila nam je približiti ovu temu te opisati kako izgleda stresno stanje, kako utječe na nas te kako ga možemo umanjiti.

Kako prepoznati stres?

Stres je prirodna reakcija tijela na određena iskustva i situacije. Kada je učestala, može biti iznimno štetna i utjecati na sve aspekte života, uključujući emocije, ponašanje, sposobnost razmišljanja i fizičko zdravlje. Dugotrajni stres utječe na imunitet, može izazvati depresiju, anksioznost, tjeskobu, probavne, gastrointestinalne ili kardiovaskularne tegobe te uzrokovati ili pogoršati razne akutne infektivne bolesti, kao što su gripa i prehlada.

Imajući u vidu ozbiljne posljedice koje može izazvati, važno ga je pravovremeno prepoznati. Neki od uobičajenih znakova i simptoma stresa su stalna briga ili tjeskoba, problemi s koncentracijom i opuštanjem, iritabilnost, nisko samopouzdanje, vrtoglavica ili mučnina, konstipacija ili dijareja, promjene u navikama spavanja te konzumiranje alkohola, droga i duhana za opuštanje.

Što činiti kako bismo ublažili stres?

Kada smo pod stresom, možemo se osjećati ugroženo ili uznemireno, a naše tijelo može kreirati stresni odgovor. Neki od načina smanjivanja stresa uključuju dovoljno odmora, puno smijeha, uzimanje vremena za sebe, osobito ujutro, njegovanje pozitivnih odnosa, rad na našim očekivanjima, slušanje ugodne i umirujuće glazbe, lagano vježbanje, boravak u prirodi na svježem zraku, uzimanje vitamina B kompleksa te povremenu zamjenu kave čajem.

Iako ga je nemoguće izbjeći, uz dovoljno pažnje, znanja i informacija pravovremeno ćemo ga prepoznati i kombinacijom ovih korisnih savjeta zasigurno ga ublažiti.