Novost 24.05.2022
Uspješno održana javnozdravstvena akcija „Unaprjeđenje zdravlja pripadnika romske nacionalne manjine“ u Borovju, 17. svibnja 2022.
Oznake: 
Image
romi

U sklopu programa „Unaprjeđenje zdravlja pripadnika romske nacionalne manjine“ uspješno je održana prva ovogodišnja javnozdravstvena akcija, 17. svibnja 2022. godine, u prostorijama Udruge Zajednica Roma Hrvatske – Romski san, Velikogorička 12, Borovje, u vremenu od 14.00 do 18.00 sati.

Program se provodi već šestu godinu za redom u suradnji sa Gradskim uredom za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom i Domom zdravlja Zagreb – Istok. Tijekom javnozdravstvene akcije, kojom je obilježen i Svjetski dan hipertenzije pod sloganom „Mjeri svoj krvni tlak, kontroliraj ga i živi dulje“, pripadnici romske nacionalne manjine bili su u mogućnosti obaviti preventivni pregled koji obuhvaća analizu anamnestičkih podataka, određivanje krvnog tlaka i razine šećera u krvi (GUK), analizu tjelesne mase, individualno i grupno savjetovanje, uz edukaciju o nastavku terapije i regulaciju optimalnog krvnog tlaka i razine šećera u krvi, tumačenje rizičnih čimbenika za razvoj kardiovaskularnih nepovoljnih događaja, kao i o zdravim stilovima života. Svaki sudionik dobio je, po završetku javnozdravstvene akcije, brošure i letke „Savjeti za zdravlje“ kao i poklon paket s promotivnim materijalima.

Marija Škes, mag. educ. reh., koordinatorica aktivnosti zdravih stilova života, Odjel za promicanje zdravlja Službe za javno zdravstvo NZJZ „Dr. Andrija Štampar“

Image
romi
Image
romi
Image
romi