Novost 07.09.2022
Uvođenje novih besplatnih usluga za mlade u Centru za zdravlje mladih - testiranje na HIV, hepatitis C, sifilis, klamidiju i gonoreju
Oznake: 
Image
centar

Danas je, povodom obilježavanja Svjetskog dana spolnog zdravlja, u Centru za zdravlje mladih, Heinzelova ulica 62a održana konferencija za medije, a na kojoj je najavljen nastavak aktivnosti organiziranog cijepljenja za mlade protiv HPV infekcije i besplatnih ginekoloških pregleda u Centru za zdravlje mladih kao i rezultati dosadašnjeg odaziva te se najavilo uvođenje novih besplatnih usluga - testiranje na HIV, hepatitis C, sifilis, klamidiju i gonoreju. 

Kako je istaknula dr. sc. Mirela Šentija Knežević, izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba, Grad Zagreb je još 2007. godine prvi uveo besplatno cijepljenje protiv HPV-a, a 2015. ono je je uvedeno u cijeloj Hrvatskoj za sve učenike osmih razreda kao besplatno i neobavezno. Iako je u Zagrebu procijepljenost protiv HPV-a podignuta na 40%, to još nije dovoljno jer bi prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji procijepljenost trebala biti 90%. Kako je istaknula, nakon ljetne stanke, organizirano cijepljenje za mlade protiv HPV infekcije dostupno je u Centru za zdravlje mladih, Heinzelova ulica 62a ponedjeljkom u vremenu od 15.30 do 18.30 sati dok su besplatni ginekološki pregledi dostupni 2 x tjedno, ponedjeljkom i srijedom u vremenu od 15.00 sati do 20.00 sati. Za obje usluge potrebno je prijaviti se putem aplikacije Terminko. Upravo je uvođenje ovih aktivnosti jako dobar iskorak u dostupnosti preventivne zdravstvene zaštite mladima, što potvrđuje i odaziv mladih. Naime, od travnja o.g., Grad Zagreb je osigurao cijepljenje protiv HPV infekcije u Centru za zdravlje mladih te se je od travnja do lipnja cijepilo 295 adolescenata, od toga 255 djevojaka i 40 mladića te je u istom periodu u Centru za zdravlje mladih bilo ostvareno 209 ginekoloških pregleda i konzultacija.

Više na poveznici