Intolerancija na hranu nije ni trovanje hranom niti alergija na hranu. Kod alergija na hranu nastaje brza uzročno - posljedična reakcija (IgE antitijela), neposredno nakon konzumacije određene hrane uz jasnu kliničku manifestaciju. Kod intolerancije na hranu nema brze uzročno - posljedične reakcije, simptomi se mogu pojaviti nakon nekoliko sati ili dana nakon što ste konzumirali određenu vrstu hrane ili sastojak hrane. Kliničke manifestacije intolerancije na hranu su nejasne i nepredvidive te variraju od osobe do osobe.
Najčešći simptomi intolerancije na hranu su:
- gastrointestinalni (grčevi u trbuhu, nadutost, mučnina, vjetrovi, proljev, zatvor i sindrom iritabilnog crijeva)
- dermatološki (kožni osip, suha koža, svrbež, urtikarija, angioedem, dermatitis, ekcem, akne, psorijaza)
- pretilost
- respiratorni (otok nosne sluznice, rinitis, sinusitis, nadražaj ždrijela, astma, suhi kašalj)
- neurološke (glavobolja, migrena, vrtoglavica, omaglica)
- psihološki (gubitak motivacije, tjeskoba, letargija, depresija, umor, hiperaktivnost).
Ako imate bilo koji od navedenih simptoma, koji variraju od osobe do osobe, tada je preporuka napraviti Test intolerancije na hranu. Test intolerancije na hranu je laboratorijski test kojim određujemo patološku prisutnost specifičnih IgG antitijela. Dostupni su testovi intolerancije na 44, 88, 176 i 264 namirnica.
Rezultati dobiveni testom intolerancije na hranu omogućuju primjenu odgovarajuće prehrane eliminacijom namirnica koje su testiranjem pokazale visoki stupanj intolerancije (eliminacijska dijeta). Takva vrsta dijete je individualna, jer osim što ovisi o stvaranju specifičnih imunoglobulinskih antitijela na određene sastojke hrane, ovisi i o zdravstvenom stanju samog pacijenta. Primjena eliminacijske dijete dovest će do: prestanka ili smanjenja zdravstvenih smetnji, boljeg osjećanja i smanjenja tjelesne težine.
Za sve informacije o cijenama i testiranju obratite se u naš Centar za preventivnu medicinu na brojeve telefona 01 46 96 168 ili e-poštom na: preventivna.medicina@stampar.hr.