Popila sam vodu iz boce s plijesni, a trudna sam, ima li štetnog utjecaja na zdravlje mene i bebe?

Ukoliko želite direktan odgovor, unesite svoju e-mail adresu.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
Pitanja: 

Poštovani, imam pitanje. Trudim se na poslu popiti svaki dan 1 litru vode iz staklene flaše. Danas sam shvatila da se na dnu flaše nalazi crna točkasta zelenkasto crna plijesan, te iz toga proizlazi mogućnost da već neko dulje vrijeme konzumiram takvu vodu. Trudna sam 5 tjedana. Ima li kakvih utjecaja na bebino i moje zdravlje takav postupak. Hvala!

 
Odgovor: 

Poštovana, ako cijelo vrijeme koristite istu bocu, ako vodu ne držite u hladnjaku, velika je vjerojatnost da se voda "pokvarila" kao što bi se dogodilo sa svim prehrambenim proizvodima na ovim visokim temperaturama. Bocu treba dobro oprati, vodu u boci često mijenjati. Pretpostavljamo da u bocu ulijevate vodu iz slavine te da se ne radi o vodi kupljenoj u toj ambalaži. Međutim, da je i tome tako, da vodu kupujete, nakon otvaranja i stajanjem, u vodi će se namnožiti mikroorganizmi koji su prisutni u stolnim vodama u inače dozvoljenim količinama.

U svakom slučaju, preporučujemo piti vodu direktno iz slavine, a ne držati vodu na visokoj temperaturi u staklenoj boci, bez obzira bila voda kupljena ili se u bocu toči voda iz vodoopskrbnog sustava.
 
dr. sc. Sonja Tolić, dipl. ing. kemije, voditeljica Odjela za zdravstvenu ispravnost i kvalitetu voda
 
Poštovana,
 
iz Vašeg upita nije jasno jeste li staklenu bocu držali u hladnjaku ili izvan njega, ali pretpostavljam da ste bocu svakodnevno nadopunjavali s vodom iz slavine. Mišljenja sam da navedena konzumacija nije predstavljala ugrozu za Vaše zdravlje i zdravlje bebe. Naravno, preporučujem da ubuduće postupate prema jasnom naputku dr. sc. Tolić.
 
Kruno Sokol, dr. med., specijalist epidemiolog
Služba za epidemiologiju