Novost 04.10.2022
Sajam zdravlja: Štampar u tvom kvartu, ove subote započinje u gradskoj četvrti Novi Zagreb – zapad
Image
štampar
Vraćamo se idejama dr. Andrije Štampara i zdravstvene savjete i preporuke donosimo u gradske kvartove. Ključni cilj projekta „Sajam zdravlja: Štampar u tvom kvartu“ jest podizanje zdravstvene pismenosti građana (A. Štampar: „Liječnik treba biti narodni učitelj“), kroz programe promicanja zdravlja i prevencije bolesti.

Zagrebačko javno zdravstvo vraća se svojim korijenima

Nakon dugog vremena obilježenog gotovo isključivo COVID-om, naši snovi polako postaju stvarnost! Vraćamo se idejama dr. Andrije Štampara i zdravstvene savjete i preporuke donosimo u gradske kvartove. U suradnji s našim medijskim pokroviteljem HRT Radio Sljeme, poslušajte što vas sve očekuje subotama u gradskim četvrtima grada Zagreba.

Najavni jingle poslušajte ovdje: https://youtu.be/adIYWO9GkXU

Ove subote, 8. listopada u zagrebačkoj četvrti Novi Zagreb – zapad započinje Sajam zdravlja: Štampar u tvom kvartu, u sklopu kojeg zagrebački zdravstveni djelatnici, oživljavaju jedan od postulata dr. Andrije Štampara: "Glavno mjesto liječničkog djelovanja je tamo gdje ljudi žive, a ne ordinacija“. Građani svih životnih dobi pozvani su pridružiti se putujućem sajmu zdravlja, kojeg uz Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, organiziraju Grad Zagreb, Gradski ured za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom, zagrebački Domovi zdravlja te predstavnici Gradskih četvrti. Manifestacija će periodično, prema unaprijed dogovorenom kalendaru, gostovati u svim zagrebačkim četvrtima, a građanima će na raspolaganju biti čitav niz preventivnih pregleda i savjetovanja od strane zdravstvenih djelatnika. Grad Zagreb predstavit će niz nad-standarda koje je osigurao za svoje građane iz područja zdravstvene i socijalne skrbi.

Prva manifestacija u okviru projekta „Sajam zdravlja: Štampar u tvom kvartu“, održat će se ove subote u zagrebačkoj četvrti Novi Zagreb – zapad, na platou pokraj tržnice Trnsko od 9 do 12 sati. Riječ je o seriji lokalnih manifestacija koje će se održavati u zagrebačkim gradskim četvrtima, a koje će periodično organizirati Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, Grad Zagreb i Domovi zdravlja. U sajmu će sudjelovati sve zdravstvene i socijalne ustanove Grada Zagreba. Građani će na raspolaganju imati šest različitih štandova na kojima će moći izmjeriti tlak i razinu glukoze u krvi, saznati više o preventivnim programima ranog otkrivanja raka dojke i raka debelog crijeva, ali i naši će najmlađi članovi društva imati priliku naučiti kako pravilno oprati zubiće ili izgraditi piramidu pravilne prehrane. Također će njihovi roditelji, bake i djedovi, moći saznati kako pravilno čitati deklaracije na dječjim igračkama, ali i na hrani, uz dodatno savjetovanje prisutnih zdravstvenih djelatnika o kvaliteti zraka, važnosti nepušenja te sudjelovati na edukacijama i radionicama usmjerenim na očuvanje zdravlja i podizanje kvalitete života na razini čitave zajednice.

„Iznimno nam je zadovoljstvo što možemo najaviti da se javno zdravstvo Grada Zagreba vraća svojim temeljnim postulatima koje je postavio utemeljitelj javnog zdravstva u Republici Hrvatskoj,  dr. Andrija Štampar. Zahvaljujući svom zalaganju za javno zdravstvo i kvalitetu života svih građana, ovaj je veliki vizionar prepoznat od strane svjetske zdravstvene zajednice te je postavio visoke standarde kojima i mi danas stremimo. Ideja ovog javnozdravstvenog sajma jest približiti zdravstvenu uslugu svim stanovnicima Zagreba te obići svaku gradsku četvrt i brigu o zdravlju naših sugrađana dovesti na njihov kućni prag. Naši djelatnici izaći će među ljude te na taj način približiti preventivne zdravstvene preglede svim dobnim skupinama našega grada. Ovim putem htio bih pozvati sve Zagrepčanke i Zagrepčane da dođu u što većem broju na ove manifestacije i da iskoriste priliku učiniti važan korak za svoje zdravlje i kvalitetu života, upravo u svom kvartu“, istaknuo je prof. prim. dr. sc. Branko Kolarić, dr. med., ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“.

Ključni cilj projekta „Sajam zdravlja: Štampar u tvom kvartu“ jest podizanje zdravstvene pismenosti građana (A. Štampar: „Liječnik treba biti narodni učitelj“), kroz programe promicanja zdravlja i prevencije bolesti. Upoznat ćemo sugrađane s ključnim saznanjima o važnosti i ulozi kretanja, aktivnosti na otvorenom, pravilnoj prehrani, pružanju pomoći glede mentalnog zdravlja, prepoznavanju simptoma koji ukazuju na određene bolesti i zdravstvena stanja, kao i ostalim informacijama vezanim uz brigu o zdravlju (A. Štampar: „Važnije je obavještavanje naroda od zakona“). Također, jedna od najvažnijih uloga sajma je i direktna komunikacija Grada Zagreba, Zavoda i Domova zdravlja sa sugrađanima (A. Štampar: „U zdravstvenoj organizaciji liječnik treba tražiti bolesnika, a ne obrnuto, kako bi se obuhvatili svi oni koji trebaju zaštitu“). U organizaciju sajma uključena je i lokalna samouprava na svim razinama (A. Štampar: „Pitanjem narodnog zdravlja i radom na njegovom unapređenju trebaju se baviti svi, bez razlike“).

Novi Zagreb – zapad tek je prva u nizu lokacija, a u narednim tjednima planiramo posjetiti Sesvete i Podsused -  Vrapče pa vas pozivamo da pratite naše Internetske stranice i društvene mreže! Izrazito je važno provođenje akcija u gradskim četvrtima koje su izvan najužeg centra Grada.

Program događanja u subotu možete preuzeti ovdje (pdf).

Štampar u tvom kvartu