Tribina
22.07.2021
214. Gerontološka tribina: "Seksualni život nakon srčanog udara", 05. studenog 2019.
Oznake: 
Image
img_2615.jpeg
Vrijeme održavanja:

Na izvrsno posjećenoj 214. Gerontološkoj tribini, održanoj 05. studenog  2019. godine, na temu Seksualni život nakon srčanog udara, predavanje je održao prof. dr. sc. Hrvoje Pintarić, dr. med., specijalist interne i hitne medicine, subspecijalist kardiologije.

U Hrvatskoj su u 2018. godini, u dobnoj skupini od 65 i više godina, vodeći uzrok smrti bolesti cirkulacijskog sustava (23.048), što čini udio od 48% u ukupnom mortalitetu starijih.

Čimbenici rizika kardiovaskularnih bolesti (KVB) su hipertenzija, pušenje, pretilost (BMI >30 kg/m2), tjelesna neaktivnost, dislipidemia, šećerna bolest, mikroalbuminuria, dob (stariji od 55 za muškarce, te od 65 za žene), pozitivna obiteljska anamneza za KVB (elementi metaboličkog sindroma). Pacijenti koji traže medicinsku pomoć zbog seksualne disfunkcije često imaju pridružene kardiovaskularne bolesti. Učestalost erektilne disfunkcije u bolesnika s kardiovaskularnim bolestima kreće se u rasponu od 42 do 75%.

Nakon preboljenog infarkta srca preporuča se nastavak spolne aktivnosti nakon tri do četiri tjedna i to sa stalnim partnerom u primjerenim uvjetima. Posebno je istaknuta mogućnost pojave ozbiljnih komplikacija (sa smrtnim ishodom) kod osoba koje uzimaju nitroglicerinske preparate u kombinaciji sa sredstvima za liječenje erektilne disfunkcije.

Preboljeni srčani udar nije zapreka za normalan seksualan život ni kod muškaraca, ni kod žena.