Aktivnosti
25.06.2021
Ove subote pridružite se borbi protiv plućne hipertenzije na Maksimirskom Minus Zwei ceneru
Image
Maksimirski Minus Zwei cener
Vrijeme održavanja:

ZA ONE KOJIMA SVAKI DAH ŽIVOT ZNAČI

Zagreb, 23. lipnja – Atletski klub Maksimir je i ove godine u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ i Veleučilištem Velika Gorica „najljepšu utrku grada Zagreba“ posvetio borbi protiv plućne hipertenzije. Utrka će se održati u subotu 26. lipnja, u 10 sati na livadi kod Mogile, gdje će se održavati cjelokupni program. Pozvani su svi željni trčanja, rekreacije ili boravka u prirodi bez obzira na dob, a svi zainteresirani se mogu prijaviti do 25. lipnja, putem web stranice www.utrka.com.

Sedmo izdanje utrke „Maksimirski Minus Zwei cener“ ponovno će se trčati pod geslom „Ostani bez daha za PH“, a po običaju utrku čine kros od 8 km i utrka građana na 2 km.Detalji sedmog izdanja „Maksimirskog Minus Zwei cenera“ najavljeni su na konferenciji za medije, koja je održana ispred NZZJZ „Dr. Andrija Štampar“. O važnosti fizičke aktivnosti za zdravlje i plućnoj hipertenziji govorili su dr.sc. Sandra Šikić, zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, dr.med. Fedža Džubur, liječnik iz klinike za plućne bolesti Jordanovac, Ana Mirenić, predstavnica Veleučilišta Velika Gorica i organizator utrke Andrija Damjanović iz Atletskog kluba Maksimir.

„Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ je već sedmu godinu ponosni partner i suorganizator Najljepše utrke Grada Zagreba i uvijek rado podržava sve akcije koje promiču brigu o zdravlju i kvaliteti života naših sugrađana. Osim sudjelovanja u obliku raznih edukacija, djelatnici NZZJZ „Dr. Andrija Štampar“ u ovoj utrci također aktivno sudjeluju i kao trkaći.  Pritom za nas jednu posebnu važnost ima i podizanje svijesti o rijetkim bolestima, kao što je plućna hipertenzija“, istaknula je dr.sc. Sandra Šikić, zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“.

Glavni partneri ovogodišnje utrke su ponovno udruga oboljelih od plućne hipertenzije „Plava krila“ i Crveni križ grada Zagreba. Istaknuta tema konferencije bila je bolest kojoj je posvećena i ovogodišnja utrka, a to je plućna hipertenzija – rijetka bolest povišenog tlaka u plućnim žilama od koje boluje nešto više od 450 ljudi u Hrvatskoj. Danas u Republici Hrvatskoj postoje najnoviji dostupni lijekovi za liječenje plućne arterijske hipertenzije koji prate smjernice za liječenje, a kao krajnja opcija liječenja dostupna je i transplantacija pluća. Stoga je od ključne važnosti što ranije prepoznavanje simptoma bolesti i upućivanje bolesnika u centre koji se bave plućnom hipertenzijom kako bi što ranije započeli liječenje.

„Uz bolesti kao što su astma, karcinom pluća, a u posljednjih godinu dana i COVID te post-COVID,  postoje jednako važne bolesti kojima je potrebno pridati više pažnje. To posebno dolazi do izražaja kod plućne hipertenzije jer ishod bolesti direktno ovisi o stadiju bolesti u kojem smo ju dijagnosticirali“, izjavio je dr. med. Fedža Džubur, liječnik iz klinike za plućne bolesti Jordanovac.

Na značaj „Maksimirskog Minus Zwei cenera“ se osvrnuo i organizator utrke Andrija Damjanović: „Ovo je obiteljska utrka i jedni smo od rijetkih koji organiziraju utrku od 2 km za sve uzraste željne rekreacije, kojima je 5 ili 10 km prezahtjevno. Stoga pozivamo naše drage sugrađane svih dobi da podrže borbu protiv plućne hipertenzije i učine nešto značajno i za svoje zdravlje trčanjem ili šetnjom kroz naš najljepši Maksimir. Već u 9:45 počinju dječje utrke i to za vrtićku dob na 100 metara, a u 9:55 kreću utrke na 400 metara za 1. i 2. razred osnovne. Naposljetku, glavne utrke startaju u 10:15 a riječ je o utrci građana na 2 km i glavnoj kros utrci na 8 km.“

Kao i do sada, sedmo izdanje utrke će biti popraćeno i edukativnim zdravstvenim programom s fokusom na važnost kretanja i rekreacije, a stazu utrke će osiguravati planinari iz Planinarskog društva „Matica“ koji su vjerni partner utrke.

Detaljnije informacije o utrci dostupne su na internetskoj stranici utrke ili Facebook stranici utrke.