Novost 07.09.2023
Budi mRak: U Hrvatskoj do sada najviše cijepljenih protiv HPV-a
Image
Budi mRak
Kampanja "Budi mRak roditelj": predstavljeni posljednji podaci procijepljenosti protiv HPV-a u Hrvatskoj.

U sklopu javnozdravstvene kampanje „Budi mRAK roditelj“ održana je konferencija za medije na kojoj su predstavljeni posljednji podaci procijepljenosti protiv HPV-a u Hrvatskoj.

„U prošloj školskoj godini, 51% djevojaka i 34% mladića u dobi od 15 godina su primili najmanje jednu dozu cjepiva protiv HPV-a. To je porast od gotovo 6% u odnosu na prethodnu školsku godinu. Doista, velik porast i velik napredak!“- rekla je prim. Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a.

Najbolji odaziv je na sjeveru Hrvatske, u Krapinsko- zagorskoj i Varaždinskoj županiji. Najmanji odaziv je na jugu Hrvatske. Stručnjaci očekuju da će odaziv biti ipak veći, s obzirom da je cijepljenje krenulo od 5. razreda.

„Od početka 2023. godine uvedeno je besplatno cijepljenje od 5. razreda, a ne kako je to sada bilo, samo u 8. razredima. Stanje na terenu je dobro. Već je bio određen odaziv i učenika iz 5. razreda i nadamo se da će se od ove školske godine to samo nastaviti u dobrom smjeru, jer su preporuke da se djeca cijepe u što ranijoj dobi.“- poručila je Neda Ferenčić Vrban, dr. med., spec. školske i adolescentne medicine Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ i tajnica Udruge Liga protiv raka.

Grad Zagreb prvi je uveo besplatno cjepivo za djevojčice i dječake. 

„Prema posljednjim podacima, u Zagrebu je cijepljeno 58,4% djevojčica i 37,8 dječaka, što je bolji rezultat od ukupnog prosjeka procijepljenosti u Hrvatskoj. Zbog važnosti ove teme, prevencije i zaštite zdravlja, Grad Zagreb zagovara uvođenje obveznog cijepljenja protiv HPV-a.“- istaknula je dr. sc. Mirela Šentija Knežević, pom. pročelnice za zdravstvo, Gradski ured za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom, članica Povjerenstva Grada Zagreba za prevenciju infekcije HPV-om i drugih spolno prenosivih bolesti.

Budi mRAK roditelj kontinuirano provodi radionice za učenike diljem Hrvatske, kako bi njih, ali i njihove roditelje educirali o važnosti cijepljenja protiv HPV-a, koji je uzročnik čak 6 vrsta raka.

„Uz veliku potporu zdravstvenih institucija, provodimo ovaj projekt već niz godina u hrvatskim školama. Odaziv je jako dobar, učenicima su zanimljive naše radionice, jer su interaktivne i vode ih studenti medicine, a nauče sve što trebaju o zaštiti svoga zdravlja. Kako je od ove godine krenulo cijepljenje i u nižim razredima, vjerujemo da ćemo naše radionice provoditi i u tim razredima osnovnih škola.“- rekla je Elena Cahun, Vodteljica kampanje „Budi mRAK roditelj“.

„Rekla bih da je predrasuda koja je temeljena na neznanju jedan vrlo velik problem. I prije svega, to trebamo riješiti. Moramo biti svjesni da trebamo dovesti učenike da razumiju problem, ali i njihovi roditelji. Jer ovdje govorimo o zaštiti zdravlja djece i mladih. Imamo već predmete u našem obrazovanju koji itekako imaju prostora gdje mladi mogu učiti o zaštiti svoga zdravlja.“- rekla je mr. sc. Ljiljana Klinger, ravnateljica OŠ Matije Gupca.

Javnozdravstvena kampanja „Budi mRAK roditelj“ usmjerena je na prevenciju i edukaciju mladih, ali i njihovih roditelja kada je riječ o zaštiti od HPV-a. Riječ je o virusu koji je uzročnik čak 6 vrsta raka. Posljednja studija iz Švedske je pokazala da upravo ovo cjepivo može spriječiti rak. Naime, objavljeni su rezultati praćenja 1,5 milijuna djevojčica u Švedskoj tijekom 15 godina, s odličnim rezultatima. Dokazano je da su djevojčice cijepljene u ranijoj dobi, od 10. do 17. godine zaštićene od raka gotovo u 90% slučajeva, za razliku od necijepljenih.

Image
Budi mRak 3
Image
Budi mRak 2
Image
Budi mRak