Novost 29.03.2022
Centar za sigurnost i kvalitetu hrane vodit će vrhunski znanstvenici uz najsuvremeniju infrastrukturu
Image
centar

ODRŽAN PETI OKRUGLI STOL U SKLOPU PROJEKTA „CENTAR ZA SIGURNOST I KVALITETU HRANE“

centar

Zagreb, 29. ožujka 2022. - Peti okrugli stol u sklopu projekta Centar za sigurnost i kvalitetu hrane pod nazivom „Prilike i potencijal suradnje u znanstveno-istraživačkom radu“ održan je na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Riječ je o još jednom u nizu susreta u okviru navedenog projekta, kojeg je Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ pokrenuo u suradnji s Agronomskim fakultetom. Na petom Okruglom stolu raspravljene su ključne teme za realizaciju cjelokupnog projekta, poput implementacije novih tehnologija u proizvodnji i kontroli hrane. Uz to, predstavljen je i zajednički projekt Senzorskog laboratorija, kao i aktualna te potencijalna istraživanja i upotreba znanstvene opreme NZJZ-a „Dr. Andrija Štampar“.

Centar za sigurnost i kvalitetu hrane važan je iskorak, koji će privući brojne znanstvenike iz zemlje i regije, a sve zahvaljujući modernim tehnologijama te najsuvremenijoj infrastrukturi. Koje su prilike te kakvi su potencijali u okviru suradnje na području znanstveno-istraživačkog rada u Hrvatskoj pojasnili su izv. prof. dr. sc. Klaudija Carović-Stanko, prodekanica za znanost i infrastrukturu Agronomskog fakulteta u Zagrebu, prof. dr. sc. Jasna Bošnir, voditeljica projekta i dr. sc. Adela Krivohlavek, dipl. ing., voditeljica Službe za zaštitu okoliša i zdravstvenu ekologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ te predavači na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Marija Romić, doc. dr. sc. Nataša Mikulec i izv. prof. dr. sc. Jana Šic-Žlabur. Voditelj Okruglog stola bio je izv. prof. dr. sc. Ivica Kos, s Odsjeka za animalne znanosti pri Agronomskom fakultetu.

Osnivanje Centra za sigurnost i kvalitetu hrane te suradnja ključnih aktera, NZJZ „Dr. Andrija Štampar“ i Agronomskog fakulteta u Zagrebu, uvelike će doprinijeti kvaliteti života građana, ali i potaknuti još veću zastupljenost proizvoda lokalnih gospodarstava na domaćem tržištu. To će se ostvariti prvenstveno utvrđivanjem zdravstvene ispravnosti i sigurnosti hrane te kontrolom na temelju najsuvremenijih istraživačkih metoda i tehnologija. Svojim zaključcima i tematikom koju je pokrenuo, ovaj je Okrugli stol opravdao ulogu najvećeg projekta javnog zdravstva u posljednjih 50 godina te okupljenima približio buduće planove za napredak suradnje ovih dviju institucija, kao i samog Centra. Uz to, ovom je prilikom također naglašena i važnost suradnje svih relevantnih subjekata na domaćem tržištu.

„Veliko nam je zadovoljstvo sudjelovati u ovom projektu i ponosni smo na suradnju s NZJZ „Dr. Andrija Štampar“. Tu suradnju želimo dodatno unaprijediti i nastaviti raditi na ovom važnom projektu. Osim što podupiremo kolege kod prijave projekata, nabave opreme i različitih među institucijskih suradnji, također potičemo objavljivanje znanstvenih radova na nacionalnoj te međunarodnoj razini. S obzirom na to da je krajnji cilj ovog projekta upravo podizanje kvalitete života naših sugrađana kao krajnjih konzumenata prehrambenih proizvoda, vjerujemo da će ova tema potaknuti i mlade doktorande na aktivno sudjelovanje te pružanje vlastitog doprinosa“,  poručila je Klaudija Carović-Stanko, prodekanica za znanost i infrastrukturu Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Aktualna i potencijalna istraživanja te načine upotrebe znanstvene opreme Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ predstavila je dr. sc. Adela Krivohlavek, dipl. ing., voditeljica Službe za zaštitu okoliša i zdravstvenu ekologiju. „Iako se NZJZ „Dr. Andrija Štampar“ protekle dvije godine bavio pretežito koronom, to nas nije omelo u obavljanju naših znanstveno-istraživačkih aktivnosti. Kroz projekt Centar smo nabavili analitičku opremu za čiji rad smo se educirali, postavljali metode i provodili analize. Uveli smo i izotopnu analizu pomoću spektrometrije masa (IRMS) za analizu lakih izotopa ugljika, vodika, dušika, kisika i sumpora. Za izradu izotopne karte analizirani su uzorci meda, maslinovog ulja, sira, mesa, vode i tla prikupljenih tijekom više godina, a u tome je uvelike pomogao i Agronomski fakultet. Na uzorcima su provedene brojne analize od izotopnog sastava pa sve do analiza pesticida i metala. Cilj projekta bio je saznati je li hrana u našoj svakodnevnoj prehrani patvorena, koje je njeno geografsko porijeklo, je li ekološka i sl. Upravo zbog toga što se bavimo vrlo širokim dijapazonom istraživanja u velikom nam je interesu upotrijebiti najsuvremeniju, dostupnu analitičku opremu. Uz to što smo Nacionalni referentni laboratorij za pesticide u voću i povrću, u žitaricama i za određivanje pesticida pojedinačnim metodama te mikotoksine u prošloj godini postali smo i nacionalni referentni laboratorij za biljne toksine u hrani i hrani za životinje. Uz konstantno educiranje i uvođenje novih metoda za potrebe tržišta kao nacionalni referentni laboratorij imamo i obavezu educirati ostale važne aktere u proizvodnom lancu hrane“, istaknula je.

logo