Novost 05.02.2021
Dan crvenih haljina
Image
Dan crvenih haljina

Od moždanog udara u 2019. godini u Hrvatskoj je umrlo je 2.989 žena. Akcijom „Dan crvenih haljina“ želi se podići svijest javnosti o specifičnostima moždanog udara u žena te važnosti promicanja zdravih životnih stilova, preventivnih aktivnosti, pravovremenog liječenja i rane rehabilitacije žena koje su doživjele moždani udar. Pokazatelji o moždanom udaru ukazuju da treba i dalje raditi na suzbijanju rizičnih čimbenika koji dovode do njega.

Moždani udar je iznenadni poremećaj cirkulacije krvi u mozgu te dovodi do nedovoljne opskrbe kisikom i hranjivim tvarima zahvaćenih dijelova mozga. Moždani udar je u 85% slučajeva posljedica ugruška koji sprječava protok krvi u zahvaćene dijelove mozga (ishemijski moždani udar), dok u ostalim slučajevima uzrok može biti puknuće krvne žile u mozgu (hemoragijski moždani udar).

Osobe koje imaju veći rizik za moždani udar su pušači, dijabetičari, osobe s povišenim krvnim tlakom, aritmijom te povišenim masnoćama u krvi. Ostali rizični čimbenici su pretilost, nedovoljna tjelesna aktivnost, prekomjerno konzumiranje alkohola i stres.

Najčešći simptomi moždanog udara su:

 • utrnulost, slabost ili oduzetost lica, ruke, noge ili cijele polovice tijela,

 • poremećaji govora, koji se mogu očitovati nerazumljivim, otežanim govorom ili potpunom nemogućnošću govora,

 • naglo zamagljenje ili gubitak vida, osobito na jednom oku ili u polovini vidnog polja,

 • iznenadna, jaka glavobolja praćena povraćanjem bez jasnog uzroka,

 • gubitak ravnoteže i/ili koordinacije povezani s drugim simptomima.

Ukoliko osoba ima prolazne simptome koji odgovaraju simptomima moždanog udara, ali su kraćeg trajanja i u potpunosti se povuku nakon kraćeg vremena (simptomi uvijek traju kraće od 24 sata), tada se nazivaju tranzitorne ishemijske atake (TIA) te mogu biti upozoravajući znak moždanog udara i nužna je neurološka obrada.

U prevenciji je najvažnije usvajanje zdravih životnih stilova. Redovita tjelesna aktivnost te uravnotežena i zdrava prehrana imaju veliku važnost u prevenciji moždanog udara.

Kako bi žene i proaktivno djelovale i same doprinijele očuvanju vlastitog zdravlja te smanjile rizik pojave moždanog udara, važno je da se pridržavaju sljedećih preporuka:

 1. Upoznajte osobne rizične čimbenike: visoki krvni tlak, šećer u krvi i visoki kolesterol u krvi.

 2. Redovito vježbajte, odnosno bavite se tjelesnom aktivnošću.

 3. Odlučite se za zdravu i uravnoteženu prehranu s niskim udjelom soli, protektivnim nutritivnim sadržajem.

 4. Ograničite konzumaciju alkohola i izbjegavajte pušenje.  

 5. Naučite prepoznati simptome moždanog udara te kako reagirati na njih.

 6. Njegujte svoje mentalno zdravlje - učenjem metoda suočavanja sa stresnim situacijama, prepoznavanja i upravljanja emocijama, učenjem relaksacijskih metoda.

 7. Regulirajte spavanje (dovoljno kvalitetnog sna, ženama je potrebno od 7 do 8 sati dnevno).

Uz sve navedene rizične čimbenike, nemojte zanemariti eventualnu pojavu srčane aritmije. Vrlo je važno redovito kontrolirati i stanje svog srčano - žilnog sustava.

Ana Puljak, dr. med., spec. javnog zdravstva, voditeljica Odjela za promicanje zdravlja, NZJZ „Dr. Andrija Štampar“