Novost 15.05.2023
Dan otvorenih vrata Centra za preventivnu medicinu povodom obilježavanja Svjetskog dana hipertenzije, 17. svibnja
Image
hipertenzija
Svi zainteresirani građani pozvani su na Dan otvorenih vrata Centra za preventivnu medicinu (NZJZ „Dr. Andrija Štampar“, Mirogojska 16) u srijedu, 17. svibnja od 9.00 do 12.00 sati. 

Svjetski dan hipertenzije obilježava se 17. svibnja i riječ je o tradiciji koja se održava još od 2005. godine, a koju je inicirala Svjetska liga za borbu protiv hipertenzije.

Ove godine, kao i prethodnih, Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ svojim će javnozdravstvenim aktivnostima i održavanjem Dana otvorenih vrata Centra za preventivnu medicinu obilježiti ovaj dan.

Svi zainteresirani građani pozvani su na Dan otvorenih vrata Centra za preventivnu medicinu (NZJZ „Dr. Andrija Štampar“, Mirogojska 16) u srijedu, 17. svibnja od 9.00 do 12.00 sati. Građani će moći obaviti osnovne preventivne pretrage – mjerenje krvnog tlaka, mjerenje razine GUK-a (glukoze u krvi), razinu ugljičnog monoksida (CO) u izdisaju, kao i analizu tjelesne mase te liječničko, nutricionističko i kineziološko savjetovanje.

Cilj obilježavanja Svjetskog dana hipertenzije jest osvijestiti populaciju o ovoj vrlo učestaloj bolesti, kao i rizicima koje ona sa sobom donosi, ali i načinima njene prevencije. Hipertenzija je tiha, podmukla bolest, koja označava povišeni krvni tlak, a nazivaju je još i „tihim ubojicom“ jer godinama može egzistirati bez pokazivanja ozbiljnijih simptoma. Vrlo često, tek kada se manifestiraju oštećenja na raznim organima, a najčešće na srcu, mozgu, bubrezima ili očima, zamijete se i visoke vrijednosti krvnog tlaka. Bolesnici s povišenim krvnim tlakom ponekad osjećaju neke od simptoma, kao što su bol i pritisak u glavi, crvenilo lica, umor, smetenost, mučnina, pretjerano znojenje, uznemirenost, osjećaj lupanja srca, zujanje u ušima, krvarenje iz nosa, smetnje vida, kao i mnoge druge tegobe.

Danas gotovo trećina odrasle populacije ima povišeni krvni tlak. Hipertenzija je glavni čimbenik rizika za kardiovaskularne bolesti, pogotovo koronarne bolesti srca i moždani udar, ali i za kronične bolesti bubrega, zatajenje srca, aritmiju i demenciju. Na rizike za razvoj visokog krvnog tlaka može se utjecati promjenom životnih navika, ponajprije smanjenjem unosa soli, uravnoteženom prehranom, prestankom pušenja te prekomjerne konzumacije alkohola, kao i redovitom tjelesnom aktivnošću i održavanjem normalne tjelesne težine, ali i brigom o mentalnom zdravlju.

Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da čak 1.28 milijarde ljudi diljem svijeta ima hipertenziju, odnosno svaki četvrti muškarac i svaka peta žena. Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo vodeći uzrok smrti u Republici Hrvatskoj su kardiovaskularne bolesti s 23.184 umrlih osoba sa stopom smrtnosti od 597,7/100.000 u 2021. godini. Od svih pojedinačnih dijagnoza uzroka smrti, hipertenzivna bolest se nalazi na petom mjestu s 4.462 umrlom osobom (nakon bolesti COVID-19, ishemijske bolesti srca, cerebrovaskularnih bolesti i šećerne bolesti).

Povišeni krvni tlak najčešće se otkriva slučajno – mjerenjem tlaka na sistematskom pregledu. Stoga, kako bi se povišene vrijednosti otkrile na vrijeme, potrebno je barem jednom godišnje izmjeriti krvni tlak, kako bi se prevenirala daljnja oštećenja organa i cjelokupnog organizma. Također, važno je i pravovremeno reagirati te kod već dijagnosticirane hipertenzije redovito uzimati lijekove prema preporuci nadležnog liječnika.


Služba za javno zdravstvo