Novost 21.09.2022
Dani otvorenih vrata u Zavodu
Oznake: 
Image
alzheimer
NZJZ „Dr. A. Štampar“ javnozdravstvenim akcijama obilježava velike rujanske dane - Svjetski dan Alzheimerove bolesti i Svjetski dan srca

Zagreb, 20. rujna – Rujan je mjesec u kojemu se obilježavaju brojni veliki dani važni za zdravlje građana, među kojima su svakako najistaknutiji Svjetski dan Alzheimerove bolesti, koji se obilježava u srijedu 21. rujna te Svjetski dan srca, 29. rujna. Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ različitim će javnozdravstvenim aktivnostima dati svoj obol ovim datumima. Povodom Svjetskog dana Alzheimerove bolesti, za građane će biti otvorene telefonske linije, dok će za Svjetski dan srca građani moći doći u sam Nastavni zavod, na adresi Mirogojska 16, gdje će stručnjaci Zavoda na osnovnu jednostavnih pretraga Zagrepčanima dati uvid u stanje njihovog organizma.

Cijeli mjesec rujan posvećen je podizanju svijesti o Alzheimerovoj bolesti, a njen svjetski dan vrhunac je ovog obilježavanja. Ovu progresivnu, neurodegenerativnu i neizlječivu bolest prije svega karakteriziraju gubitak pamćenja, sposobnosti rasuđivanja te promjena osobnosti. Alzheimerova bolest jedan je od vodećih svjetskih javnozdravstvenih problema, budući da dovodi do različitih vrsta demencija. Među rizičnim čimbenicima za pojavu ovog oboljenja jesu dob, spol, raniji udarci u glavu, povijest krvožilnih bolesti, pušenje, debljina i šećerna bolest, dok je najznačajniji faktor rizika za obolijevanje ipak dob. Naime, bolest se najčešće razvija nakon 65. godine života, a rizik za obolijevanjem raste proporcionalno sa starošću. Unatoč činjenici kako lijek za liječenje Alzheimerove bolesti trenutno ne postoji, postoje lijekovi – antidementivi, koji usporavaju razvoj simptoma bolesti te poboljšavaju kvalitetu života oboljelih, ali i članova njihovih obitelji, s obzirom da isti postaju i njegovatelji osoba s demencijom.

Da bi liječenje otpočelo pravovremeno, od velike je važnosti rano prepoznati znakove Alzheimerove bolesti, odnosno doći do njene rane dijagnoze. Povodom obilježavanja Svjetskog dana Alzheimerove bolesti, u srijedu, 21. rujna Služba za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti održat će Dan otvorenih vrata putem otvorenih telefonskih linija, u vremenu od 12 do 15 sati. Svi zainteresirani građani tom će prigodom moći koristiti uslugu informativno-savjetodavnog razgovora sa stručnim timom Službe na navedene brojeve telefona: 01 383 00 88 i 01 641 40 30. Također smo pripremili i podcast na ovu temu, a o čemu su razgovarale dr. sc. Marija Kušan Jukić, dr. med., spec. psihijatar, voditeljica Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti NZJZ „Dr. A. Štampar“ i Iva First, dipl. etn. boh., kao voditeljica pogledajte ovdje.

Jesenske aktivnosti na NZJZ-u nastavljaju se u četvrtak, 29. rujna kada su svi zainteresirani pozvani u vremenu od 9 do 12 sati doći na adresu Mirogojska cesta 16 na „Dan otvorenih vrata“ Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“. Povodom obilježavanja Svjetskog dana srca, građani će imati priliku obaviti osnovne preventivne pretrage, zahvaljujući kojima će moći prevenirati bolesti opasne po zdravlje pojedinih organskih sustava, kao i cijelog organizma. Tom prigodom, stručnjaci Nastavnog zavoda građanima će omogućiti mjerenje krvnog tlaka, razine GUK-a (glukoze u krvi) te razine ugljičnog monoksida (CO) u izdahu, kao i analizu tjelesne mase, liječničko, nutricionističko i kineziološko savjetovanje. Građani kojima se ustanove povišeni rezultati nalaza, dobit će smjernice za daljnje pretrage na koje ih treba uputiti odabrani liječnik obiteljske medicine.

Cilj obilježavanja Svjetskog dana srca jest osvijestiti populaciju o kardiovaskularnim bolestima, s obzirom na to da bolesti srca i krvnih žila imaju velik javnozdravstveni značaj te su vodeći uzrok obolijevanja i smrtnosti u svijetu, ali i u Hrvatskoj, osobito kod starije populacije. Čimbenici koji najviše utječu na pojavu kardiovaskularnih bolesti, a na koje ne možemo utjecati jesu: dob, spol i pozitivna obiteljska anamneza. Ubrzani i sjedilački način života također uvelike pomažu u većoj pojavnosti ovih opakih oboljenja. Stoga je ipak najbitnija promjena životnih navika, ponajprije smanjenjem unosa soli, uravnoteženom prehranom, prestankom pušenja i prekomjerne konzumacije alkohola, kao i redovitom tjelesnom aktivnošću, održavanjem normalne tjelesne težine i učenjem vještina suočavanja sa stresom.

Uz Dan otvorenih vrata povodom Svjetskog dana srca bit će predstavljen i novi priručnik „Prevencija kardiovaskularnih bolesti“ Službe za javno zdravstvo, namijenjen patronažnim sestrama. Svrha je priručnika da se kroz suradnju sa zdravstvenim djelatnicima koji su u svakodnevnoj komunikaciji s građanima poboljšaju zdravstveni pokazatelji te unaprijedi zdravlje. Svjetski dan Alzheimerove bolesti te Svjetski dan srca, kao i Dani otvorenih vrata koji će se održati tim povodom, samo su dio javnozdravstvenih aktivnosti koje će ove jeseni za građane provoditi Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“.