Novost 07.06.2024
Dani su sve topliji i komarci sve aktivniji. Kako se zaštititi?
Oznake: 
Image
Komarci
Dolazak toplih dana nas veseli, no u njima ćemo sve češće susretati male napasnike – komarce.

Protekli dani su bili bogati oborinama koje su vrlo često bile u obliku obilnih pljuskova. Voda se zadržala na brojnim i raznolikim mjestima u prirodi, ali i u našim okućnicama. Slijede nam dani u kojima će najavljene visoke temperature pogodovati brzom razvoju komaraca.

Stoga ćemo u dolazećim danima tijekom dana sve češće susretati tigraste komarce, a u predvečerje i rano jutro (nakon svitanja) poplavne i šumske vrste komaraca.

Poplavne i šumske vrste komaraca se razvijaju u prirodnim staništima (leglima). Prirodna legla su raznolika, aktivna uglavnom u proljeće, a to su: poplavne površine, kanali s vodom, udubine tla u šumama, lokve nastale nakon kiše, stajaćice bez prirodnih neprijatelja ličinki komaraca, voda u dupljama drveća, mirni dijelovi tekućica. Tijekom ljeta većina prirodnih legla na području grada Zagreba presuši. Ako se tijekom ljeta dogodi plavljenje poplavnih površina, one postaju aktivna legla komaraca.

Tigrasti komarac (Aedes albopictus) je invazivna vrsta koja se razvija u naseljima (urbana vrsta), u leglima koja nastaju ljudskom aktivnošću, a takva legla nazivamo „umjetna legla komaraca“. Osim tigrastih komaraca, u umjetnim leglima razvijaju se i druge urbane vrste, kao što je domaća vrsta Culex pipiens (komarac koji noću zuji i ometa nam san). Urbane vrste komaraca za svoj razvoj iskorištavaju raznolike nakupine vode: otvorene posude s vodom u dvorištima i vrtovima (kante i bačve), različiti predmeti u dvorištu i u okolišu u kojima se nakuplja kišnica, gume u koje upada kiša, začepljeni slivnici i oluci, vaze na grobljima, voda u pliticama lonaca za cvijeće, nakupine vode na nepropusnim podlogama, odbačen krupni otpad, neodržavana jezerca i fontane te različite druge nakupine vode. Tigrastom komarcu je potrebna vrlo mala količina vode za razvoj (/legla-komaraca).

Grad Zagreb osigurava i provodi organizirani Program suzbijanja komaraca u prirodnim i umjetnim leglima komaraca (https://www.stampar.hr/hr/komarci), no građani odgovornim ponašanjem mogu značajno utjecati na smanjenje broja tigrastih i drugih urbanih vrsta komaraca u svojem okruženju. Stoga molimo, što prije pregledajte okućnicu i uklonite vodu koja može postati leglo komaraca.

Kako ukloniti legla komaraca?

 • Ukloniti nepotrebne predmete i posude u kojima se nakuplja voda: kante, staklenke, igračke, odbačene predmete, automobilske gume te druge vrste posuda.
 • Redovito (jednom tjedno) isprazniti i isprati stijenke spremnike u kojima je voda, npr. kante i bačve u kojima je voda za zalijevanje u vrtovima.
 • Spremnike za vodu u okućnicama i vrtovima zatvoriti poklopcem, gustom mrežom ili folijom.
 • U vaze za cvijeće na grobljima staviti pijesak ili zemlju, prirodno cvijeće zamijeniti umjetnim.
 • Odlagati krupni otpad na za to predviđena mjesta. Predmete odlagati tako da se u njima ne nakuplja voda.
 • Održavati otvorene bazene, ukrasna jezerca i fontane.
 • Održavati ispravnim sustave za odvodnju, drenažu i prikupljanje voda (krovni oluci, ulični slivnici, kanalizacija).
 • Folije (cerade, tende i sl.) postaviti na način da na njima nije moguće zadržavanje vode.
 • Propisno držati gume u vulkanizerskim dvorištima: natkriti prostor na kojem se drže gume, redovito uklanjati gume koje se ne koriste, ako su gume nenatkrivene prazniti vodu iz guma, gume slagati u obliku piramide i prekriti ih nepropusnom folijom tako da se na foliji ne zadržava voda.
 • Održavati septičke jame, držati ih propisno zatvorene.
 • Uređivati okućnice i vrtove, redovito kositi zelene površine i orezivati živice da se u njima što manje zadržavaju odrasli komarci.

Link: https://www.stampar.hr/sites/default/files/sprijecimo_razvoj_komaraca_digital-konacni.pdf

Ako ste pronašli leglo koje ne možete ukloniti (npr. utvrdili ste da je Vaša septička jama leglo komaraca), možete u takvo leglo izliti malo mineralnog ulja. Ulje će se razliti u tankom sloju po površini vode i mehaničkim djelovanjem spriječiti ličinkama disanje. Mineralno ulje prodaje se u poljoprivrednim ljekarnama.

Ako Vam dosađuju tigrasti komarci, a niste uspjeli pronaći legla komaraca u Vašoj okućnici, možete pozvati u pomoć tvrtku zaduženu za suzbijanje komaraca na području Vašeg stanovanja i zatražiti pomoć. Tvrtka će obaviti izvit kod Vas i Vaših susjeda, pokušati pronaći legla komaraca i poduzeti potrebne mjere suzbijanja.

Popis tvrtki koje su sklopile ugovor s Gradom Zagrebom za provedbu mjera suzbijanja komaraca tijekom 2024. godine nalazi se na poveznici: https://www.zagreb.hr/suzbijanje-komaraca/91846

Kako se zaštititi od komaraca?

 • Koristite repelente - sredstva koja odbijaju komarce. Među djelotvornim aktivnim tvarima u repelentima nalaze se DEET (NN-dietil-metatoluamid, 20-50%) i icaridin. Pridržavajte se uputa za korištenje repelenata.
 • Pri boravku u području u kojem su komarci brojni nosite prikladnu odjeću svijetlih boja, dugih rukava i duge hlače.
 • Zaštitite prozore i vrata mrežama za kukce i zavjesama, postavite mreže iznad kreveta i dječjih kolica.
 • Cijepljenjem se možemo zaštititi od nekih bolesti koje prenose komarci. Stoga preporučamo, mjesec dana prije putovanja u zemlje izvan Hrvatske posjetite Centar za cijepljenje i prevenciju putničkih bolesti u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ i savjetujte se sa specijalistom epidemiologije.

Link: https://www.stampar.hr/sites/default/files/2021-07/zastitimo_se_od_komaraca_digital-konacni.pdf

Preuzmite Mosquito Alert aplikaciju (https://www.mosquitoalert.com/en/) i pomozite u nadzoru nad komarcima i osvješćivanju zajednice.

Za mirniji i zdraviji život bez komaraca važno je sudjelovanje svakog pojedinca!

Više sadržaja o komarcima možete pronaći na linku: https://www.stampar.hr/hr/komarci


Pripremila: dr. sc. Ana Klobučar, voditeljica Odjela za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju, Služba za epidemiologiju