Novost 08.11.2024
Domaći i svjetski stručnjaci ponudili važna rješenja na 5. međunarodnom Kongresu o sigurnosti i kvaliteti hrane
Image
Kongres o sigurnosti i kvaliteti hrane
5. međunarodni Kongres o sigurnosti i kvaliteti hrane pod nazivom „Sigurna hrana, danas i sutra“ okupio multidisciplinarni tim stručnjaka iz cijelog svijeta, s ciljem povezivanja akademske, znanstvene i stručne zajednice te razmjene znanja i iskustava.

U Poreču je svečano otvoren 5. međunarodni Kongres o sigurnosti i kvaliteti hrane pod nazivom „Sigurna hrana, danas i sutra“, koji je okupio multidisciplinarni tim stručnjaka iz cijelog svijeta, s ciljem povezivanja akademske, znanstvene i stručne zajednice te razmjene znanja i iskustava. Organizator Kongresa je Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ iz Zagreba, uz podršku suorganizatora: Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek, Nacionalnog inštituta za javno zdravlje Republike Slovenije, Instituta za javno zdravlje Vojvodine i Instituta za zdravlje i sigurnost hrane iz Zenice.

Svečano otvorenje Kongresa svojim su obraćanjima uveličali prof. prim. dr. sc. Branko Kolarić, dr. med., ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ i predsjednik Kongresa, prof. dr. sc. Ivica Kisić, predsjednik Znanstvenog odbora Kongresa, g. Ugo Musizza, zamjenik gradonačelnika Poreča te prof. dr. sc. Krunoslav Karalić, v.d. ravnatelja Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu.

„Koliki je značaj ovog Kongresa možda se najbolje ogleda u broju organizatora, suorganizatora, sudionika, kao i pokroviteljstvu Ministarstva zdravstva, Ministarstva znanosti, obrazovanja i mladih i Grada Zagreba. Sigurnost i kvaliteta hrane ključni su stupovi zdravlja i dobrobiti društva. Današnje globalne izazove u ovom području, od osiguravanja dostupnosti sigurne hrane do suočavanja s klimatskim promjenama i sve većim zahtjevima za održivošću, ne možemo rješavati pojedinačno. Stoga je upravo ovakav skup prilika da zajedno podijelimo znanja, istraživanja i iskustva, koja su temelj za unaprjeđenje naših praksi i razvijanje novih, inovativnih rješenja. Posebno zahvaljujem organizacijskom timu, koji je uložio izniman trud u pripremu ovog Kongresa i osigurao da se okupimo ovdje danas, ali i sponzorima koji su nam omogućili da i ovaj Kongres bude na zavidnoj razini. Kroz predavanja, radionice i panel diskusije koje nas očekuju, uvjeren sam da ćemo potaknuti važne rasprave i zajednički doprinositi sigurnijoj i kvalitetnijoj prehrambenoj budućnosti.“, istaknuo je prilikom svečanog otvorenja prof. prim. dr. sc. Branko Kolarić, dr. med., ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar i predsjednik Kongresa.

„Ono što je velika prednost ovog skupa je holistički pristup raznih područja znanosti. O hrani ćemo govoriti mi, iz biotehničkog područja, koji smo manje, više vezani uz proizvodnju hrane. Govorit će kolegice i kolege iz biomedicine i zdravstva, koji su manje, više vezani uz zdravstvenu ispravnost i kvalitetu hrane. Također, predavanja će imati i kolege iz društvenih znanosti, koji će govoriti o sigurnosti/ samodostatnosti hrane. Svi sudionici će govoriti o hrani, ali sa svog znanstvenog gledišta.“, rekao je prof. dr. sc. Ivica Kisić, ugledni profesor Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i predsjednik Znanstvenog odbora Kongresa.

S obzirom na vrlo značajnu ulogu Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu u razvoju i primjeni regulativa i smjernica koje pridonose zdravlju i sigurnosti potrošača, sudionicima Kongresa obratio se i v. d. ravnatelja ove institucije, prof. dr. sc. Krunoslav Karalić. „Za učinkovitost sustava sigurnosti hrane ključno je i efikasno funkcioniranje Sustava brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje Republike Hrvatske, čiji je i HAPIH aktivni dionik, a u okviru kojeg smo u suradnji s Državnim inspektoratom, razvili automatski sustav za analizu podataka u stvarnom vremenu te tako osigurali brze odgovore na rizike za zdravlje ljudi.“, naglasio je.

Također, eminentni stručnjaci iz naše zemlje i inozemstva podijelili su svoja iskustva i znanje pa su, između ostalih na 1. danu Kongresa govorili prof. dr. sc. Irena Žuntar, voditeljica Kolegija Toksikologija na Framaceutsko – biokemijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, dr. sc. David Matthew Smith, ravnatelj Instituta Ruđer Bošković, dr. sc. Adela Krivohlavek, voditeljica Centra za sigurnost i kvalitetu hrane NZJZ „Dr. Andrija Štampar“, gđa Mary Kenny, iz Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO), g. Leonard Matijević iz Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA) i gđa Biljana Borzan, zastupnica u Europskom parlamentu, koja je naglasila sljedeće: „Naša je odgovornost stvoriti sustav koji će štititi pravo potrošača na informaciju i omogućiti im da brzo i lako shvate nutritivnu kvalitetu proizvoda. Inicijative poput jedinstvenog europskog sustava označavanja mogu igrati ključnu ulogu u ovom procesu, pružajući standardiziran i lako razumljiv način prikazivanja nutritivnih vrijednosti. No, još puno posla je pred nama. Naša zadaća nije samo regulacija – već stvaranje okvira koji će osigurati da se svi potrošači osjećaju informirano i sigurno kad biraju proizvode na policama.“

Kao uvertira 5. međunarodnom kongresu o sigurnosti i kvaliteti hrane održane su tri vrlo posjećene i edukativne radionice Senzorske analize maslinovog ulja, Procesnih faktora u analizi pesticida i procjeni sigurnosti te Senzorike meda.

Image
Kongres o sigurnosti i kvaliteti hrane_7
Image
Kongres o sigurnosti i kvaliteti hrane_1
Image
Kongres o sigurnosti i kvaliteti hrane_4
Image
Kongres o sigurnosti i kvaliteti hrane_3
Image
Kongres o sigurnosti i kvaliteti hrane_2