Novost 23.05.2022
Majmunske boginje
Image
majmunske boginje, virus

Majmunske boginje su rijetka bolest uzrokovana virusom majmunskih boginja. Riječ je o virusu sličnom virusu velikih boginja. Kao bolest su otkrivene kod laboratorijskih majmuna pa otud i naziv. Prvi slučaj bolesti kod ljudi otkriven je 1970. godine u Demokratskoj Republici Kongo i otada se većina slučajeva i bilježi u centralnoj i zapadnoj Africi. Povremeno su se javljale majmunske boginje izvan Afrike, najčešće kod putnika koji su se zarazili u Africi i kod osoba koje su s njima došle u bliski kontakt.

Početkom svibnja otkrivena su četiri slučaja majmunskih boginja u Ujedinjenom Kraljevstvu, pri čemu je samo jedan slučaj importiran iz Afrike. Još nekoliko slučajeva je potvrđeno u Španjolskoj, Italiji i Portugalu. Svi oboljeli su muškarci. Bolest se  prenosi spolnim odnosom, kapljičnim putem (bliskim kontaktom) i kontaktom s kožnim promjenama koje nastaju kod oboljeloga.

Inkubacija obično traje između 7 i 14 dana. Bolest počinje sa povišenom tjelesnom temperaturom, glavoboljom, bolovima u mišićima i leđima, natečenim limfnim čvorovima i umorom. Nakon jednog do tri dana javlja se osip, najprije na licu pa se širi na ostale dijelove tijela.

Liječenje je simptomatsko i u većini slučajeva bolest prođe kroz dva do četiri tjedna.

Postoji mogućnost unosa bolesti u Hrvatsku, kako iz Afrike, tako i iz europskih zemalja u kojima su trenutno zabilježeni slučajevi bolesti, no valja imati na umu da bolest nije jako zarazna, tj. u većini slučajeva potreban je vrlo bliski kontakt s bolesnikom.

Smatra se da cijepljenje protiv velikih boginja pruža solidnu zaštitu od majmunskih boginja, ali ne zna se koliko dugo traje zaštita nakon cijepljenja pa nije sigurno da li su zaštićeni oni koji su se cijepili protiv velikih boginja. Nakon proglašenja eradikacije velikih boginja osamdesetih godina prošlog stoljeća, cijepljenje je ukinuto.

Budući da su majmunske boginje puno manje zarazne od velikih boginja, ne pribjegava se masovnom cijepljenju cjepivom protiv velikih boginja pri pojavi ovakvih epidemija.

 

Katarina Josipa Siroglavić, dr. med., specijalizantica javnog zdravstva, Služba za javno zdravstvo NZJZ „Dr. Andrija Štampar“