Novost 16.09.2022
Manifestacija „Biciklom do zdravlja“ i ove će godine okupiti brojne Zagrepčane željne zdravog i aktivnog života
Oznake: 
Image
Biciklijada
Zagreb aktivno otvara listopad

Još jedna javnozdravstvena manifestacija „Biciklom do zdravlja“ održat će se u subotu 1. listopada, s početkom u 10 sati. Ovom prigodom građani će moći sudjelovati u biciklijadi koja kreće s Bundeka, a završava na jezeru Kipišće. Cilj ove manifestacije je podići svijest o potrebi za aktivnim, zdravim i održivim načinom života te biciklom kao idealnim prijevoznim sredstvom, ali i terapijskim pomagalom za sve dobne skupine. Fokus ovog događanja jest na održavanju fizičkog i mentalnog zdravlja, kao i promociji bicikla kao najučinkovitijeg sredstva za postizanje dugog i zdravog života. U ovogodišnjem programu, svoje će usluge građanima ponovno ponuditi i djelatnici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, kod kojih će okupljeni moći provjeriti osnovne pokazatelje svog općeg zdravstvenog stanja.

Manifestacija „Biciklom do zdravlja“ najavljena je na konferenciji za medije, koja je održana u predvorju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“. O važnosti kretanja i aktivnog načina života te održivim opcijama prijevoza u svrhu održavanja zdravlja i povoljnog općeg stanja organizma govorili su Ana Puljak, dr. med., voditeljica Službe za javno zdravstvo, NZJZ „Dr. Andrija Štampar“, ispred Ureda ravnatelja, Marin Mikić, predsjednik Udruge Biciklom do zdravlja, Jelena Rakić Matić, dr. med., ravnateljica Doma zdravlja Zagreb – Zapad te Jasna Tucak, dipl. ing., voditeljica Odsjeka za javnozdravstvene programe i projekte Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom te izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba.

„Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ iznimno je ponosan što su javno-zdravstvene aktivnosti, koje zagovaraju aktivan način života i bavljenje rekreacijom na otvorenome, posljednjih nekoliko godina postale jedan od zaštitnih znakova naše lokalne zajednice. Štoviše, još nam je veće zadovoljstvo što je upravo naš Zavod u tome pružio i nastavlja pružati značajan obol kao pokretač i partner važnih projekata i događaja, koji uvelike doprinose zdravlju i dobrobiti svih naših građana“, izjavila je Ana Puljak, dr. med., voditeljica Službe za javno zdravstvo, NZJZ „Dr. Andrija Štampar“, ispred Ureda ravnatelja.

Svoj će doprinos ovoj javnozdravstvenoj manifestaciji stručnjaci s NZJZ-a „Dr. Andrija Štampar“ dati kroz brojne aktivnosti važne za sve građane – mjerenje tlaka, mjerenje šećera u krvi, kao i zdravstvena savjetovanja i edukativna predavanja. Nastavni zavod u ovom projektu aktivno sudjeluje treću godinu za redom, zajedno s Domom zdravlja Zagreb – Zapad te Udrugom Biciklom do zdravlja i ostalim partnerima. Osnovni cilj ove manifestacije je promocija zdravog i održivog života, ali i poticanje svijesti o važnosti održavanja kako fizičke, tako i psihičke forme kretanjem i rekreacijom na otvorenom.

„Biciklijada će se, kao i proteklih godina, odvijati po istom principu. Start je na Bundeku, a onda se kreće nasipom do stare Samoborske te se cestom ide do krajnjeg odredišta, jezera Kipišće. Pozivamo sve građane da nam se pridruže. Cilj naše udruge, pa tako i ovog programa, je promocija bicikla i bicikliranja kao zdravog načina života, ali i ekološki prihvatljivije alternative u prometu. Ova biciklijada je relativno lagana i bez ikakvih uspona, zbog čega je prilagođena građanima svih dobnih skupina“, istaknuo je Marin Mikić, predsjednik udruge Biciklom do zdravlja.

Program udruge Biciklom do zdravlja promovira bicikliranje kao zdrav način života, a potiče i uključivanje bicikla kao prometnog sredstva u svakodnevni život građana. Također, promovira i sve češću upotrebu bicikla kao sredstva u terapijskim aktivnostima. Program Biciklom do zdravlja prvenstveno je organiziran kao niz zasebnih događaja koji se odvijaju po gradovima diljem Lijepe naše, a kojem će Zagrepčani moći prisustvovati u subotu, 1. listopada.

„Dom zdravlja Zagreb – Zapad, nositelj projekta, intenzivno promiče javnozdravstvene akcije i podržava svaki oblik promocije zdravog načina života i tjelesne aktivnosti, sudjelovanjem u zdravstvenom prosvjećivanju te u edukaciji stanovništva o načinima prevencije nezaraznih kroničnih bolesti. Stoga pozivamo građane da nam se pridruže u što većem broju“, naglasila je Jelena Rakić Matić, dr. med., ravnateljica.

Na značaj manifestacije „Biciklom do zdravlja“ za život građana, ali i za sam grad ispred Ureda gradonačelnika osvrnula se Jasna Tucak, dipl. ing., voditeljica Odsjeka za javnozdravstvene programe i projekte Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom. „Grad Zagreb već dugi niz godina podržava hvalevrijedne projekte naših zdravstvenih ustanova, a također i organizacija civilnog društva koje potiču na tjelesnu aktivnost, sport i rekreaciju. Naposljetku, sve su to ključni čimbenici za očuvanje zdravlja i prevenciju bolesti, a to redovito potvrđuje i stručna zdravstvena zajednica. Ovom prilikom bih htjela zahvaliti i medijima na svesrdnoj podršci i pri  zdravstvenom prosvjećivanju javnosti i promociji bicikliranja kao načina kretanja koji nosi izuzetne benefite za naše zdravlje i okoliš“, poručila je.

Bogat javnozdravstveni, edukativni i zabavni program namijenjen svim dobnim skupinama, na jezeru Bundek, a kasnije uz jezero Kipišće upotpunit će i ostali partneri projekta – Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Daruvarske toplice, Hrvatska komora zdravstvenih radnika, Hrvatski savez dijabetičkih udruga, Sveučilišna klinika Vuk Vrhovec, Veleučilište Velika Gorica, Škola za medicinske sestre Vrapče, Hrvatske udruge paraplegičara i tetraplegičara, Veleučilište Velika Gorica, Udruga sportaša veterana rekreativaca i drugi.

Image
Biciklijada_govornici_2022
Image
Biciklijada_A. Puljak_2022
Image
Biciklijada_Marin Mikić_2022
Image
Biciklijada_Jelena Rakić Matić_2022
Image
Biciklijada_Jasna Tucak_2022