Novost 17.06.2024
Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama i Dan otvorenih vrata Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti, 26. lipnja
Image
Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droga

Uporaba droga složen je društveni i zdravstveni fenomen koji pogađa milijune ljudi diljem Europske unije. Nedopuštene droge imaju goleme negativne posljedice za osobe koje ih uzimaju, njihove obitelji i zajednicu. Bolest ovisnosti, nakon malignih i kardiovaskularnih bolesti, treći je po težini javnozdravstveni problem, a upotreba droga smatra se jednom od najtežih sociopatoloških pojava današnjice. Malo koja bolest ima tako širok raspon posljedica pa osim na mentalno i fizičko zdravlje osobe utječe i na njeno socijalno funkcioniranje, kroz narušenu komunikaciju i posljedično loše obiteljske odnose. Zbog svoje povezanosti s nasiljem, kriminalom i korupcijom predstavlja i sigurnosnu prijetnju. Tržište nedopuštenih droga jedan je od glavnih izvora prihoda za organizirane kriminalne skupine u Europskoj uniji.

Generalna skupština UN-a rezolucijom 42/112 iz 1987. godine proglasila je 26. lipnja Međunarodnim danom borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama, s ciljem senzibiliziranja javnosti na ovaj problem. Dan se obilježava u cijelom svijetu.

Prema Europskom izvješću o drogama za 2024. godinu, dostupnost i uporaba droga i dalje je na visokoj razini u cijeloj Europskoj uniji. Tržište karakterizira relativno velika dostupnost šireg spektra droga, koje su često visokog stupnja potentnosti ili čistoće. Konzumenti droga sada su izloženi većem broju psihoaktivnih tvari, koje su često visokog stupnja potentnosti ili čistoće ili se javljaju u novim oblicima, mješavinama i kombinacijama. S obzirom na to da se proizvodi ponekad prodaju pod nazivom druge psihoaktivne tvari, potrošači možda nisu svjesni onoga što konzumiraju i izloženi su većim zdravstvenim rizicima, uključujući potencijalno smrtonosno trovanje. Nadalje, u izvješću se ističe zabrinutost u pogledu snažnih sintetičkih opioida, koji se ponekad prodaju pod nazivom druge psihoaktivne tvari ili se miješaju s lijekovima i drugim drogama; MDMA s primjesama sintetičkih katinona i proizvodi od kanabisa s primjesama sintetičkih kanabinoida. Do završetka 2023. centar EMCDDA je nadzirao više od 950 novih psihoaktivnih tvari, od kojih je 26 prvi put prijavljeno u Europi te godine.

Ključna poruka ovogodišnjeg izvješća jest da je „poliuporaba tvari”, odnosno upotreba dviju ili više psihoaktivnih tvari u isto vrijeme ili u slijedu, uobičajena u Europi danas. Bez obzira na to uključuje li uporabu benzodiazepina s opioidima ili kokaina s alkoholom, ovaj obrazac uporabe droga može povećati zdravstvene rizike i otežati provedbu intervencija (npr. odgovor na predoziranje). Ti su izazovi dodatno zakomplicirani kada se mješavine droga konzumiraju nesvjesno (EMCDDA).

Direktor EMCDDA-e Alexis Goosdeel naglašava: „U ovogodišnjem Europskom izvješću o drogama ističemo sve veće izazove koje predstavlja vrlo složeno tržište droga koje se brzo razvija, na kojem su poznate nezakonite droge široko dostupne, a snažne nove sintetičke tvari i dalje se pojavljuju. Naglašavamo da raširena poliuporaba dovodi do niza rizika za zdravlje, osobito kada se nesvjesno konzumiraju mješavine droga“.

Odjel za prevenciju ovisnosti,  Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ provodi niz aktivnosti vezanih za probleme ovisnosti. Rad Službe obuhvaća dijagnostiku, liječenje i rehabilitaciju svih oblika ovisnosti, također epidemiološki prati, koordinira i provodi programe smanjenja potražnje droga te provodi niz aktivnosti iz područja prevencije ovisnosti. Tretmani se provode prema medicinskoj indikaciji, sukladno suvremenim medicinskim saznanjima, uz multidisciplinarni, multimodalni i individualni pristup prilagođen svakom pojedincu. Tretman ovisnosti podrazumijeva intervencije usmjerene na smanjenje upotrebe ili apstinenciju te na pomoć osobama koje koriste sredstva ovisnosti ili su razvile neki od oblika ponašajnih ovisnosti, s ciljem unaprjeđenja njihovog psihološkog, medicinskog i socijalnog stanja i funkcioniranja.

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama – 26. lipnja, Služba za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti održat će DAN OTVORENIH VRATA na lokaciji Službe u Mirogojskoj cesti 11, u vremenu od 10.00 do 14.00 sati, za sve zainteresirane koji će u navedenom razdoblju moći BEZ PRETHODNE NAJAVE i ANONIMNO doći na testiranje urina na droge, testiranje na HIV i hepatitis C, brzim testovima iz sline, uz mogućnost informativno-savjetodavnog razgovora sa stručnim timom.  

Svim osobama s problemom zlouporabe droga stručnjaci Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ dostupni su i ostalim danima za savjet i/ili pomoć u Odjelu za prevenciju ovisnosti, Mirogojska cesta 11, tel: 01/ 383 00 66.

https://stampar.hr/hr/sluzbe/sluzba-za-mentalno-zdravlje-i-prevenciju-ovisnosti 


Tekst pripremila: Martina Bekić, mag. med. techn., Služba za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti


Izvori:                                                                                                                                                                                                 

Europsko izvješće o drogama 2024. godinu,  https://www.emcdda.europa.eu/news/2024/7/european-drug-report-2024-highlights_hr

Zdravstveno statistički ljetopis Grada Zagreba za 2023. godinu, https://stampar.hr/sites/default/files/2024-04/Ljetopis%202023.%20-%202024-04-08pa_0.pdf