Novost 18.09.2023
Na Peščenici započeo novi ciklus sajmova zdravlja - „Štampar u tvom kvartu“
Image
Sajam zdravlja2
Sedmo, po redu edukativno događanje ponovno je okupilo veliki broj građana, koji su imali priliku više naučiti o važnosti pravilne prehrane, redovite tjelesne aktivnosti i aktivnog načina života.

Sajam zdravlja: „Štampar u tvom kvartu“ u organizaciji Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, Grada Zagreba te područnih Domova zdravlja održan je danas na tržnici Volovčica. Sedmo, po redu edukativno događanje ponovno je okupilo veliki broj građana, koji su imali priliku više naučiti o važnosti pravilne prehrane, redovite tjelesne aktivnosti i aktivnog načina života.

Podršku svojim dolaskom ponovno je iskazao i gradonačelnik Zagreba, Tomislav Tomašević, te istaknuo: „Uvijek se rado odazovem na poziv Nastavnog zavoda, koji u suradnji s područnim domovima zdravlja, već gotovo godinu dana organizira ovu hvalevrijednu akciju promicanja zdravlja i jačanja kulture brige o zdravlju i kvaliteti života koja je važna za cijelu lokalnu zajednicu.“

Građani su se na Sajmu mogli posavjetovati s nutricionistom i kineziologom te dobiti prijedloge primjerene prehrane za različita zdravstvena stanja. Uz to, posjetitelji su imali mogućnost obaviti preventivne preglede te provjeriti razinu tlaka i glukoze u krvi, kao i razinu ugljičnog monoksida u izdisaju, te su se mogli savjetovati s liječnicima o preventivnim programima ranog otkrivanja raka dojke, raka vrata maternice te raka debelog crijeva. Brojni su to i učinili a zanimanje je vladalo i za savjetovanja o kozmetici, razumijevanju deklaracija na igračkama, kozmetici i hrani te savjetovanje o kvaliteti zraka u njihovom kvartu. Dio aktivnosti na Sajmu bio je namijenjen i najmlađima koji su mogli naučiti kako pravilno prati zube i sudjelovati na radionici o zdravoj prehrani ali i mentalnom zdravlju te prevenciji ovisnosti.

„Iznimno smo zadovoljni činjenicom da je nakon ljetne stanke ponovno pokrenuta manifestacija „Štampar u tvom kvartu“. I do sada je odaziv građana bio dobar te podsjećam kako smo u proteklih desetak mjeseci obišli Podsused, Vrapče, Trešnjevku, Novi Zagreb, Trnje, Dubravu i Sesvete. Ovo je istovremeno i vesela i ozbiljna akcija kojoj je cilj potaknuti građane da se brinu o svom zdravlju e odazivaju na pozive na preventivne preglede i tako si produže život. U sljedećih mjesec dana planiramo posjetiti još dva zagrebačka kvarta gdje ćemo također podsjetiti na poznati postulat dr. Andrije Štampara kako je glavno mjesto liječničkog djelovanja tamo gdje ljudi žive, a ne ordinacija.“, naglasio je ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, Branko Kolarić.

Image
Sajam zdravlja5
Image
Sajam zdravlja1
Image
Sajam zdravlja4
Image
Sajam zdravlja3
Image
Sajam zdravlja2