Novost 12.12.2023
Održan 2. simpozij o alkoholu i mladima - Mladi i (ne)ovisni
Image
Simpozij Mladi i neovisni

U petak, 8. prosinca 2023. godine, u prostorijama Hotela Academie uspješno je održan drugi po redu simpozij o ovisničkom ponašanju mladih pod nazivom "Mladi i (ne)ovisni - Alkohol i mladi". Simpozij je organizirala Služba za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar", uz potporu Grada Zagreba - Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom te Povjerenstva Grada Zagreba za prevenciju i suzbijanje zlouporabe droga i drugih oblika ovisnosti.

Nastojali smo temama simpozija obuhvatiti raznolike aspekte ovisnosti o alkoholu među mladima. U uvodnom predavanju, doc. prim. dr. sc. Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a, detaljno je prikazala trenutačno stanje konzumacije alkohola među mladima u Hrvatskoj, naglašavajući utjecaj nedavnih globalnih kriza na porast konzumacije, posebice među mladim djevojkama. Profesor Rafn Magnus Jonsson s Islanda je u narednom predavanju predstavio model suradnje roditelja, lokalnih zajednica i gradskih/vladinih uprava koji je rezultirao postupnim i stabilnim smanjenjem konzumacije alkohola među mladima u svojoj zemlji.

Specijalist adiktolog i psihoterapeut, prof. dr. Zoran Zoričić, je kroz svoje predavanje pružio korisne perspektive ovisnosti među mladima, posebno kroz prizmu nerazriješenih adolescencijskih kriza, dok je viša medicinska sestra i grupna terapeutkinja, Kristina Vutmej, podijelila svoje iskustvo rada s ovisnicima o alkoholu u Klinici za psihijatriju Sveti Ivan,  pružajući dodatne savjete i podršku u radu s mladima.

Predavači, prof. dr. sc. Martina Ferić i dr. med. Dinko Štajduhar, ukazali su na nužne korake za učinkovitu provedbu zakona o zabrani konzumacije alkohola među maloljetnicima u Hrvatskoj te na odabrane pristupe borbi protiv ovisnosti prilagođene specifičnostima našeg društva. Priznata sutkinja, dr. sc. Lana Peto Kujundžić, pružila nam je uvid u pravne okvire zlouporabe alkohola među mladima u Hrvatskoj.

Posljednja predavačica, mr. sc. Snježana Šalamon, članica organizacijskog tima, rasvijetlila je problem ovisnosti među mladima kao transgeneracijski problem, ističući važnost identifikacije rizičnih obitelji, alkoholizma kao obiteljske tajne te prijenosa ovisnosti s jednog člana obitelji na drugoga.

Osim predavanja, sudionici su imali priliku čuti i same mlade - učenike srednje škole za medicinske sestre Vrapče i XVI. gimnazije. Kroz panel raspravu, aktivno su sudjelovali u stvaranju uvida o problemu ovisnosti kod mladih, pružajući vlastite zanimljive teorije o nastanku i prevenciji ovisnosti.

Zahvaljujemo se svim sudionicima, njih stotinjak prisutnih uživo i dvjestotinjak online, na njihovom odazivu i sudjelovanju na našem 2. simpoziju!

Ponosno ističemo mogućnost širenja znanja i poticanja otvorenih dijaloga o tabu temama poput ovisnosti, prepoznajući da je samo kroz takav pristup moguća pozitivna promjena.


Tekst pripremila: mag. psych. Valerija Posavec, Služba za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti

Image
Simpozij Mladi i neovisni_11
Image
Simpozij Mladi i neovisni_6
Image
Simpozij Mladi i neovisni_13
Image
Simpozij Mladi i neovisni_10
Image
Simpozij Mladi i neovisni_1
Image
Simpozij Mladi i neovisni_5
Image
Simpozij Mladi i neovisni_2
Image
Simpozij Mladi i neovisni_9
Image
Simpozij Mladi i neovisni_14
Image
Simpozij Mladi i neovisni_12
Image
Simpozij Mladi i neovisni_4
Image
Simpozij Mladi i neovisni_3
Image
Simpozij Mladi i neovisni_8
Image
Simpozij Mladi i neovisni_7