Novost 27.06.2022
Održane dvije radionice za formalne njegovatelje: „Komunikacija s osobama oboljelim od Alzheimerove bolesti i drugih demencija“
Oznake: 
Image
spam
Edukaciju je proveo tim stručnjaka Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, koji ima višegodišnje iskustvo u edukaciji o komunikaciji s osobama oboljelim od Alzheimerove bolesti i drugih demencija

Referentni centar Ministarstva zdravstva za zaštitu zdravlja starijih osoba Službe za javnozdravstvenu gerontologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, kao partner Gradu Zagrebu, proveo je dvije radionice pod nazivom „Komunikacija s osobama oboljelim od Alzheimerove bolesti i drugih demencija“ u sklopu projekta „Svi za pamćenje – SPAM“ – Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici - Faza 1, komponenta 1“. Projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda u okviru Otvorenog privremenog poziva „Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici – faza 1“.

Edukaciju je proveo tim stručnjaka Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, koji ima višegodišnje iskustvo u edukaciji o komunikaciji s osobama oboljelim od Alzheimerove bolesti i drugih demencija. Edukacija je namijenjena medicinskim sestrama i drugim stručnjacima domova za starije osobe, a organizirana je kao trening za edukatore iz područja komunikacije s osobama oboljelim od demencija. Ukupno je sudjelovao 71 djelatnik domova za starije osobe s područja 13 županija. Svi su sudionici dobili edukativni materijal u obliku priručnika. 

spam

Prva radionica je održana 6. i 7. lipnja 2022. godine u Osijeku i obuhvatila je djelatnike s područja pet županija (Osječko-baranjska, Brodsko-posavska, Požeško-slavonska, Virovitičko-podravska i Vukovarsko-srijemska) iz 11 domova za starije osobe (Dom za starije i nemoćne osobe Vukovar, Dom za starije i nemoćne osobe Vinkovci, Dom za odrasle osobe Nuštar, Dom za starije i nemoćne osobe Velika, Dom za starije i nemoćne osobe Požega, Dom za starije i nemoćne osobe Beli Manastir, Dom za starije i nemoćne osobe Đakovo, Dom za starije i nemoćne osobe Osijek, Dom za starije i nemoćne osobe Slavonski Brod, Dom za odrasle osobe Borova, Dom za starije i nemoćne osobe Ilok).

SPAM OSIJEK

Druga radionica je održana 14. i 15. lipnja 2022. godine u Zagrebu i obuhvatila je djelatnike iz osam županija (Zagrebačka, Sisačko-moslavačka, Karlovačka, Ličko-senjska, Koprivničko-križevačka, Bjelovarsko-bilogorska, Krapinsko-zagorska i Grad Zagreb) iz ukupno 18 domova za starije osobe (Dom za starije i nemoćne osobe Ličko-senjske županije, Dom za starije osobe Dujmović, Dom za starije i nemoćne osobe Sisak, Dom za starije i nemoćne osobe Petrinja, Dom za starije i nemoćne osobe Glina, SeneCura dom Novaki Bistranski, Dom za starije i nemoćne osobe Rezidencija Kastelan, Dom za starije i nemoćne osobe Koprivnica, Dom za starije i teško bolesne osobe Senior Care, Dom za starije i nemoćne osobe Sveti Antun Karlovac, Viktorovski Dom za starije i nemoćne osobe, Dom za starije i nemoćne osobe Bjelovar, Dom za starije osobe Zlatna jutra, Dom za starije i nemoćne osobe Rezidencija Kastelan (podružnica Tuheljske Toplice), Dom za starije osobe Maksimir, Dom za starije osobe Peščenica, SeneCura dom Sesvete, SeneCura dom Bjelovar).

SPAM Zagreb

Sudionicima je kroz teorijski dio preneseno znanje o Alzheimerovoj bolesti i drugim demencijama, a kroz praktične vježbe koje su bile organizirane u manjim grupama i radom u parovima prikazane su vještine o osnovama komunikacije s osobama oboljelim od demencija te vještine prepoznavanja emocija. Tijekom praktičnog rada zdravstvenim djelatnicima domova omogućeno je usvajanje tehnika meditacije i relaksacije, namijenjenih ublažavanju posljedica rada u stresnim situacijama te smanjenju profesionalnog iscrpljenja i sagorijevanja.

Sudionicima je predstavljen i priručnik za formalne njegovatelje „Komunikacija s osobama oboljelim od Alzheimerove bolesti i drugih demencija“, namijenjen za provođenje edukacije gerontonjegovatelja u domovima za starije osobe u kojima su zaposleni te načinu organizacije iste.


Projekt Svi za pamćenje (SPAM)

Projekt provodi Grad Zagreb u partnerstvu s Psihijatrijskom bolnicom Sveti Ivan, Klinikom za psihijatriju Vrapče, Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar, Hrvatskom udrugom za Alzheimerovu bolest i Sveučilištem Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Fakultetom za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek

EU