Novost 04.10.2023
Organizirani posjet djelatnika Zavoda Nacionalnom parku Plitvička jezera
Image
Posjet Zavoda Plitvička jezera_9

Ove su subote djelatnici Zavoda sa svojim obiteljima organizirano posjetili Nacionalni park Plitvička jezera. Iskustvo je bilo nevjerojatno, zauvijek ćemo pamtiti predivnu prirodu i sjajno druženje s kolegama.

Nacionalni park Plitvička jezera osobita je geološka i hidrogeološka krška pojava, a ovaj je kompleks proglašen nacionalnim parkom 8. travnja 1949. godine. To je najveći, najstariji i najposjećeniji hrvatski nacionalni park. Predstavlja šumovit planinski kraj u kojem se nalazi 16 jezera različite veličine, ispunjenih kristalnom modrozelenom vodom. Jezera dobivaju vodu od brojnih rječica i potoka, a međusobno su spojena kaskadama i slapovima. Sedrene barijere, koje su nastale u razdoblju od desetak tisuća godina, jedna su od temeljnih osobitosti Parka. Poseban zemljopisni položaj i specifične klimatske značajke pridonijeli su nastanku mnogih prirodnih fenomena i bogatoj biološkoj raznolikosti. Sedreni sedimenti oblikovani su od pleistocena do danas u vrtačama i depresijama između okolnih planina. Gornja jezera na jugu pretežno se sastoje od dolomita, a Donja jezera na sjeveru od vapnenačkih stijena. 2010-ih pojavila su se nova dva, Sedamnaesto jezero i osamnaesto jezero koja su nastala čovjekovim djelovanjem, no ona nisu ni čista ni estetski lijepa kao ostala.

Prostrani šumski kompleksi, iznimne prirodne ljepote jezera i slapova, bogatstvo flore i faune, planinski zrak, kontrasti jesenjih boja, šumske staze i drveni mostići i još mnogo toga dio su neponovljive cjeline koju je i UNESCO proglasio svjetskom prirodnom baštinom, 1979. godine, među prvima u svijetu. Park je podijeljen na užu i širu zonu prema stupnju zaštite. Nalazi se na području dvije županije, 91% parka je u Ličko-senjskoj županiji, a 9% u Karlovačkoj županiji.

Na Plitvičkim jezerima nalazi se i izvor rijeke Korane, koja se napaja vodom iz jezera. Klima u nacionalnom parku je umjerena planinska.

Prvi ozbiljni počeci turizma na Plitvičkim jezerima potječu iz 1861. godine. Godine 2011. bilo je više od milijun posjetitelja, po prvi puta u povijesti ovog nacionalnog parka.

Kako nam je bilo, pogledajte u galeriji fotografija. Bila je to još jedna prilika da se povežemo izvan radnog okruženja i stvorimo trajne uspomene.


Pripremila: Jelena Jonke Badić, mag. novin.

Fotografije: doc. prim. dr. sc. Radovan Vodopija, dr. med.

Izvor: https://hr.wikipedia.org/wiki/Nacionalni_park_Plitvi%C4%8Dka_jezera

Image
Posjet Zavoda Plitvička jezera_1
Image
Posjet Zavoda Plitvička jezera_2
Image
Posjet Zavoda Plitvička jezera_3
Image
Posjet Zavoda Plitvička jezera_4
Image
Posjet Zavoda Plitvička jezera_5
Image
Posjet Zavoda Plitvička jezera_6
Image
Posjet Zavoda Plitvička jezera_7
Image
Posjet Zavoda Plitvička jezera_8
Image
Posjet Zavoda Plitvička jezera_9
Image
Posjet Zavoda Plitvička jezera_10
Image
Posjet Zavoda Plitvička jezera_11
Image
Posjet Zavoda Plitvička jezera_12
Image
Posjet Zavoda Plitvička jezera_13
Image
Posjet Zavoda Plitvička jezera_14
Image
Posjet Zavoda Plitvička jezera_15
Image
Plitvice 2
Image
Plitvice 3
Image
Plitvice 4
Image
Plitvice 5
Image
Plitvice 6
Image
Plitvice 7