Novost 14.12.2022
Otvoren Centar za sigurnost i kvalitetu hrane
Image
Otvorenje Centra za sigurnost i kvalitetu hrane_9

Grad Zagreb, ali i cijela Republika Hrvatska napokon su dobili Centar koji će brinuti o kvaliteti i sigurnosti hrane, koju naša obiteljska poljoprivredna gospodarstva proizvode, a građani konzumiraju

Zagreb, 14. prosinca - Otvorenjem Centra za sigurnost i kvalitetu hrane okrunjen je četverogodišnji projekt Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ i Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Sam projekt sufinanciran je od strane Europske unije, preko Europskog fonda za regionalni razvoj, a ukupna vrijednost projekta iznosi gotovo 90 milijuna kuna. Centar predstavlja izniman iskorak za Republiku Hrvatsku te pokazuje jasnu viziju i usmjerenost ka utvrđivanju sigurnosti i kvalitete hrane, kao i utvrđivanju izvornosti, zemljopisnog porijekla i patvorenosti hrane te utjecaja na zdravlje potrošača. Svečanim otvorenjem Centra za sigurnost i kvalitetu hrane simbolično je obilježen i Dan Nastavnog Zavoda za javno zdravstvo kojem su prisustvovali brojni uzvanici zaslužni za realizaciju ovog projekta.

Službeno otvorenje Centra za sigurnost i kvalitetu hrane svojim su prisustvom uveličali izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministrica poljoprivrede, Marija Vučković, prim. Vera Katalinić Janković, dr. med., izaslanica ministra zdravstva, Tomislav Tomašević, gradonačelnik Grada Zagreba, Joško Klisović, predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba, Dragan Jelić, v.d. ravnatelja Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije, prof. dr. sc. Ivica Kisić, dekan Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i prof. prim. dr. sc. Branko Kolarić, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“.

„Današnjim događanjem obilježavamo početak novog razdoblja za naše znanstvenike, kao i realizaciju ovog višegodišnjeg, iznimno vrijednog projekta. Želim zahvaliti svima koji su sudjelovali u realizaciji Centra koji će značajno unaprijediti analitičke i istraživačke kapacitete ovog vrijednog Zavoda te dati dostojnu infrastrukturu svim našim znanstvenicima koji su se itekako dokazali, ne samo u Hrvatskoj, nego i u međunarodnim okvirima. Htjela bih istaknuti i kako je Ministarstvo poljoprivrede skromno doprinijelo ostvarenju ovoga projekta financiranjem pripremnih aktivnosti u 2016. i 2017. godini. Za nas u Ministarstvu ovo je vrlo važna infrastruktura koja itekako može unaprijediti naš rad na sigurnosti hrane, zdravlju i dobrobiti, promociji koncepta „jednog zdravlja“ – zdravlja biljaka, životinja i ljudi, deklariranju oznaka izvornosti i zemljopisnog podrijetla, ekološke poljoprivrede, naše nove oznake koja je notificirana od strane Komisije „Dokazana kvaliteta“ te drugih“, istaknula je ministrica poljoprivrede, Marija Vučković.

Centar za sigurnost i kvalitetu hrane omogućit će dodatno poticanje domaćih OPG-ova iz cijele zemlje te potvrditi njihovu kvalitetu, ali i lakši plasman proizvoda na tržište kao izvorno hrvatskog, provjerene kvalitete i sastojaka. Ovaj projekt predstavlja konkretan korak za osiguravanje kvalitetnijeg života građana, kako na području grada Zagreba, tako i na području cijele Hrvatske te istovremeno iskazuje svoj lokalni i nacionalni karakter, ali i ujedinjuje domaće proizvođače i stručnjake u zajedničkoj misiji osiguravanja maksimalne kvalitete svih namirnica koje stižu s hrvatskih farmi, polja i vrtova na naše i inozemne stolove.

„Prije svega, čestitao bih 73. obljetnicu ove velike institucije, ne samo po broju zaposlenika, nego i velike zbog svoje tradicije i velike uloge u javnom zdravstvu Republike Hrvatske. Zadovoljstvo mi što Zavod prema maksimi dr. Andrije Štampara nastoji javno zdravstvo približiti svim građanima grada Zagreba, a velika mi je čast što se najveći kapitalni javnozdravstveni objekt u Republici Hrvatskoj nalazi upravo u Zagrebu. Zadovoljstvo mi je što je isti dovršen u potpunosti te što su povučena sva sredstva iz Europske unije. Grad Zagreb je dao svoj doprinos tako što je dao jamstva za Zavod, što mi je iznimno drago, a još mi je draže što ista nije bilo potrebe aktivirati jer je Zavod iz svojih prihoda vratio cijeli iznos. To uistinu pokazuje kontinuitet dobrog rada. Veseli me što će ovaj projekt doprinijeti ne samo znanstveno-istraživačkim potencijalima, nego će imati itekako veliki doprinos za kvalitetu hrane koju konzumiramo“, na otvorenje Centra osvrnuo se gradonačelnik Grada Zagreba, Tomislav Tomašević.

Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, kao jedan od glavnih nositelja ovoga projekta te kao predvodnik javnog zdravstva u gradu Zagrebu zajedno sa svojim partnerima zagovara provjerenost i kvalitetu hrane kao jedan od presudnih faktora za osiguravanje zdravlja i sigurnosti građana svih generacija. Tim povodom, na otvorenje Centra za sigurnost i kvalitetu hrane osvrnuo se i ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, prof. prim. dr. sc. Branko Kolarić, dr. med. „Projekt Centra za sigurnost i kvalitetu hrane počiva na brojnim znanstvenim metodama, od kojih su mnoge već implementirane u njegov rad. Naši djelatnici već su izradili brojne analize u sklopu ovoga projekta, među kojima bih posebno istaknuo analizu tla, meda, maslinovog ulja te sira i mesa. Ovaj je projekt izrazito važan za naše gospodarstvo i za naše proizvođače jer ćemo njime utvrditi sastav tla i kvalitetu njihovih proizvoda, što će uvelike olakšati cijeli proces proizvodnje našim OPG-ovima. Također, ovaj Centar omogućit će nam i da se dublje bavimo problemom patvorenosti hrane, zbog sve većeg tržišta i njegovih sve većih zahtjeva“, zaključio je prof. prim. dr. sc. Kolarić.

Uoči svečanog otvorenja održana je i prigodna konferencija na kojoj su sudjelovali uvaženi stručnjaci s Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ i Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a koji su uključeni u projekt Centra. Na važnost cjelokupnog projekta osvrnula se prof. dr. sc. Jasna Bošnir, voditeljica Službe za zaštitu okoliša i kvalitetu hrane pri NZJZ-u. „Ovaj Centar stvoren je kako bi približio znanost našim proizvođačima. Kako malim i srednjim, tako i velikim poduzetnicima. Kako bi oni na jednom mjestu dobili sve informacije da razviju svoj proizvod na nivou kakvom oni to žele i na nivou koji će biti prihvatljiv potrošačima Republike Hrvatske, ali i cijele Europske unije. Također, važan je kako bi s jedne strane naši proizvođači dobili svoje oznake izvornosti i zemljopisnog porijekla, a s druge strane da bude centar izvrsnosti za naše autohtone proizvode, za proizvode koji žele oznaku ekološkog proizvoda, ali isto tako centar će služiti za edukaciju svih znanstvenika, ne samo u Zavodu, već i u Republici Hrvatskoj i šire“, istaknula je.

Za realizaciju ovog projekta zaslužan je multidisciplinarni tim brojnih stručnjaka koji su se okupili oko Centra za sigurnost i kvalitetu hrane s ciljem povezivanja akademske, znanstvene i stručne zajednice te razmjene znanja i iskustava. Ukupna vrijednost projekta iznosi 88.873.759 kuna, a sufinanciran je iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Bespovratna sredstva u iznosu od 61.303.629 kuna osiguralo je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije preko Ministarstva znanosti i obrazovanja, dok je 584.671,25 kuna osiguralo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije putem Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini. Dodatnih 25.000.000 kuna osigurao je Zavod, dok mu je za isti iznos Grad Zagreb bio jamac. Dio rashoda za osnivanje Centra za sigurnost i kvalitetu hrane u ukupnom iznosu od 2.546.000 kuna financiralo je Ministarstvo poljoprivrede 2016. godine, a 2017. godine dodalo je još 1.000.000 kuna za financiranje rashoda za Program razvoja metoda za kontrolu prehrambenih proizvoda, kao pripremne aktivnosti Centra.


 

eu

Galerija fotografija
Image
Otvorenje Centra za sigurnost i kvalitetu hrane_1
Image
Otvorenje Centra za sigurnost i kvalitetu hrane_2
Image
Otvorenje Centra za sigurnost i kvalitetu hrane_3
Image
Otvorenje Centra za sigurnost i kvalitetu hrane_9
Image
Otvorenje Centra za sigurnost i kvalitetu hrane_11
Image
Otvorenje Centra za sigurnost i kvalitetu hrane_4
Image
Otvorenje Centra za sigurnost i kvalitetu hrane_5
Image
Otvorenje Centra za sigurnost i kvalitetu hrane_6
Image
Otvorenje Centra za sigurnost i kvalitetu hrane_9
Image
Otvorenje Centra za sigurnost i kvalitetu hrane_8
Image
Otvorenje Centra za sigurnost i kvalitetu hrane_7
Image
Otvorenje Centra za sigurnost i kvalitetu hrane_7
Image
Otvorenje Centra za sigurnost i kvalitetu hrane_12