Novost 01.03.2022
Povodom Hrvatskog dana nepušenja koji se ove godine obilježava 2. ožujka
Oznake: 
Image
nepušenje
Pušenje duhana ubrajamo u teške ovisnosti s visokim ovisničkim potencijalom.

Pušenje duhana smatra se jednim od najznačajnijih čimbenika rizika za zdravlje. Dan nepušenja u svijetu se obilježava 31. svibnja. Uz svjetski, u Hrvatskoj obilježavamo i Hrvatski dan nepušenja. Obilježava se od 2003. godine, a cilj je na ovaj dan podsjetiti javnost na važnost nepušenja.

Hrvatski dan bez duhanskog dima obilježava se na prvi dan Korizme, s obzirom na to da je ovo specifično razdoblje u kojem ljudi u svoj život nastoje uvesti neku korisnu i zdravu naviku. Na ovaj dan želi se potaknuti pušače na prestanak pušenja, a prestanak pušenja povezati s boljim zdravljem, duljim i kvalitetnijim životom za sebe i svoju okolinu. Cilj je ne zapaliti cigaretu 24 sata, steći uvid da to nije nemoguće te nastaviti s apstinencijom.

Pušenje duhana ubrajamo u teške ovisnosti s visokim ovisničkim potencijalom. Svakodnevna konzumacija razvija ovisnost već za nekoliko tjedana, kod adolescenata čak i ranije. Duhanski dim se sastoji od 7.000 različitih kemijskih supstanci, s više od 70 kancerogenih. Visoko je na ljestvici uzročnika bolesti i smrti. Prema rezultatima istraživanja 2019. godine „Uporaba sredstava ovisnosti u općoj populaciji u Republici Hrvatskoj“ (istraživanje HZJZ-a i Instituta za društvena istraživanja dr. Ivo Pilar) 38,4% odraslih puši, najviše osoba koje puše je u dobi između 25. i 35. godine (43,6%), a muškarci nešto češće puše od žena (41,2% naspram 35,7%). U velikim gradovima nešto je više odraslih koji puše, nego u malim i srednjim gradovima te u ruralnim sredinama.  

Služba za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ provodi program „Škola nepušenja“. Škola se temelji na primjeni psihoterapijsko – edukativnog modela odvikavanja od pušenja u okviru kojeg se nastoji pomoći polaznicima da prestanu pušiti. 

Program se provodi kontinuirano, tijekom cijele godine u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, Mirogojska 16, a svi zainteresirani mogu se javiti na kontakt broj telefona 01 3830 066.

Martina Bekić, mag. med. techn., Služba za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti