Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ čitateljima donosi kratak pregled i savjete o prehrani i kupovini kvalitetnih i zdravih namirnica, što je izuzetno važno, posebno u situaciji kada su zbog epidemije na snazi preporuke ograničavanja kretanja. Savjete je pripremila Sanja Jelušić, nutricionistica iz Odjela za preventivnu medicinu Zavoda.
Hrana nas pokreće i održava pojedinca i društvo. U doba pandemije koronavirusom organizam i dalje treba energiju, kako bi zadovoljio svoje dnevne energetske potrebe. Potrebno je osigurati primjeren unos makronutirijenata (bjelančevine, ugljikohidrati, masti) i mikronutrijenata (vitamini, minerali) na dnevnoj razini. S obzirom na preporuke o reduciranju socijalnog kontakta, smanjenju izlaženja iz vlastitih kuća i stanova, prehranu prilagođavamo novonastalim uvjetima, što ne znači da se prestajemo hraniti pravilno i uravnoteženo.
Nekoliko savjeta kako kupiti sve potrebno i kvalitetno u supermarketima, sukladno preporukama:
Planirajte jelovnike unaprijed za nekoliko dana (na primjer tri do pet dana),
vizualizirajte doručak, ručak i večeru,
napišite popis namirnica potrebnih za planirane jelovnike,
koristite taj popis,
prilikom kupnje predviđenih, odnosno, planiranih namirnica pridržavajte se dobrih higijenskih postupaka,
prilikom kupovine voća, ukoliko je planirana za nekoliko dana, kupujte čvrsto, svježe voće (jabuke, agrumi, sušeno voće, konzervirano sa manje dodanog šećera..) i povrće (izvrstan odabir su mrkva, celer, brokula, prokulice, krumpir, batat, a od konzerviranog cikla,….)
prilikom kupnje žitarica i proizvoda, ukoliko se također planira za nekoliko dana, kupujte zobene pahuljice, smeđu rižu, integralni dvopek ili integralni toast, tjesteninu od durum pšenice ili pira i slično,
prilikom kupovine pazite na lako pokvarljive namirnice, poput svježeg mesa, ribe te nekih vrsta voća i povrća,
ograničite kupnju primaljivih namirnica poput čipsa, raznih slatkiša…
Prehrana kod kuće neka vam postane što zanimljivija i jedno pozitivno iskustvo. Isprobavajte nove recepte! Posvetite pozornost pripremanju hrane, jela za koja prije niste imali puno vremena (posvetite pažnju tehnici pripremanja te organoleptici (provjera izgleda, boje, mirisa, teksture i okusa prehrambenih proizvoda ili provjera osjetilima (vid, sluh, njuh i okus).
400 g brašna (integralno/bijelo)
20 g kvasca
1 žličica soli
1 žličica šećera
250 ml tople vode
4 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja ili nekog drugog maslinovog ulja
Ružmarin (svjež ili suhi)
Origano
Mini rajčice
Masline
Priprema: Kvasac pomiješajte s vodom, šećerom i ostavite da se na toplom mjestu diže 10 minuta. Brašnu dodajte sol, origano, 2 žlice maslinova ulja te dignuti kvasac i umijesite glatko tijesto.
Tijesto ostavite stajati na toplom mjestu dok mu se volumen ne udvostruči (cca. 30 do 60 minuta). Zatim ga premijesite i formirajte u kalup u kojem ćete ga peći.
Ostavite stajati još 15 minuta na toplom mjestu, premažite ga preostalim uljem i prstima nabodite tijesto kako biste izradili male rupice u koje ćemo stavljati masline, male rajčice po želji. Pecite u pećnici zagrijanoj na 200 Celzijevih stupnjeva 20 minuta.
Pospite ga krupnom solju i začinskim biljem i pecite još 5 minuta.