Novost 24.05.2024
Preventivno cijepljenje hodočasnika uoči odlaska u Meku (Hadž)
Image
hodočašće

Meningokokna bolest je bolest uzrokovana bakterijom Neisseria meningitidis. Samu bakteriju možemo pronaći u nosu i grlu pojedinaca koji nemaju nikakve simptome bolesti, ali mogu prenijeti bakteriju na druge osobe bliskim i produljenim kontaktom.  U većine pojedinaca sam uzročnik izaziva simptome zahvaćenosti dišnog sustava (upalu grla, upalu sinusa i dr.), no ponekad se događa da bakterija koja je prisutna u sluznici uđe u krvotok i raširi se po tijelu, uzrokujući invazivni oblik bolesti koji je životno ugrožavajući.

 Najčešći invazivni oblici meningokokne bolesti su meningitis i sepsa.

S obzirom na to da meningokokna bolest može biti brzoprogredirajuća i izrazito opasna podsjećamo sve hodočasnike u Meku o preventivnom cijepljenju. Hadž će se ove godine održati u razdoblju od 14. do 19. lipnja. Za ulazak u Saudijsku Arabiju s namjerom sudjelovanja na hodočašću potreban je dokaz o cijepljenju protiv meningokokne bolesti četverovalentnim cjepivom (ACWY) unatrag tri do pet godina. 

 Ako do sada niste cijepljeni te je potrebno Vaše cijepljenje, isto je potrebno obaviti minimalno 10 dana prije ulaska u zemlju, kako biste imali dostatnu zaštitu.

Cijepna ambulanta Službe za epidemiologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ radi svaki radni dan od 8.30 do 15.00 sati (pauza je od 11.30 do 12.00 sati), na adresi Mirogojska cesta 16 i nije potrebno prethodno naručivanje.

Prije putovanja posjetite svog liječnika kako biste provjerili opće zdravstveno stanje i osigurali da ste fizički spremni za hodočašće, koje može biti fizički zahtjevno. Pridržavajte se mjera osobne higijene, kao što su redovito pranje ruku i nošenje maski u gužvama kako biste smanjili rizik od zaraze respiratornim bolestima. Pobrinite se da unosite dovoljno tekućine i hranjivih tvari, posebno zbog vruće klime i fizičkog napora tijekom hodočašća.

Priprema za hodočašće u Meku zahtijeva pažljivo planiranje, posebno u vezi s cijepljenjem i zdravstvenim mjerama. Pridržavanjem ovih preporuka ne samo da osiguravate svoje zdravlje, već i zdravlje drugih hodočasnika. Savjetujte se sa svojim liječnikom ili epidemiologom, specijalistom za putničku medicinu, kako biste dobili najnovije informacije i preporuke vezane uz cijepljenje i zdravstvenu zaštitu prije vašeg putovanja.

Želimo vam sretan i siguran put!


Služba za epidemiologiju