Novost 16.11.2023
Sezonsko cijepljenje - osiguranje zdravlja zimi
Image
222 GT_2

U Zavodu je u utorak, 14. studenog održana 222. gerontološka tribina pod nazivom „Sezonsko cijepljenje – osiguranje zdravlja zimi“.

Tribinu su prigodnim riječima otvorili voditeljica Službe za javnozdravstvenu gerontologiju Tanja Ćorić, dr. med. i zamjenik ravnatelja Zavoda dr. sc. Bruno Cvetković, dipl. san. ing.

Predavanje je održala voditeljica Odjela za zarazne bolesti Zavoda prim. Mirjana Lana Kosanović Ličina, dr. med., spec. epidemiolog i objasnila kako se dolaskom hladnijeg vremena, duljim boravkom u zatvorenim prostorima, kao i intenzivnom cirkulacijom različitih uzročnika respiratornih infekcija poput gripe, COVID-19 i pneumokoka, očekuje porast oboljelih. Starije osobe, zbog dobi i često pridruženih različitih kroničnih bolesti, čine jednu od najvulnerabilnijih skupina za obolijevanje i posljedično mogući razvitak komplikacija koje zahtijevaju hospitalizaciju. Kronični bolesnici neovisno o dobi, osobe oslabljenog imunološkog sustava, zdravstveno osoblje i osoblje koje radi s vulnerabilnom populacijom, čine također skupinu pod povećanim rizikom od obolijevanja od zaraze. O indikacijama, mogućim kontraindikacijama, kao i najboljoj strategiji cijepljenja bili su upoznati stručni timovi domova za starije osobe, ali i svi koji su prisustvovali Gerontološkoj tribini.

Zaključno, redovito cijepljenje protiv sezonske gripe, ali i COVID-19 prepoznato je kao jedna od najbolje dostupnih mjera primarne prevencije. Određenim kategorijama kroničnih bolesnika preporučeno je i cijepljenje protiv pneumokoka.


Pripremila: Manuela Maltarić, mag. nutr., Služba za javnozdravstvenu gerontologiju Referentni centar Ministarstva zdravstva RH za zaštitu zdravlja starijih osoba

Image
222 GT_1
Image
222 GT_2
Image
222 GT_3
Image
222 GT_4