Novost 11.05.2021
Svjetski dan kretanja - Prigodno predstavljanje uređene hodačke staze i parka Živjeti zdravo u Gradu Zagrebu
Image
Svjetski dan kretanja

Na Svjetski dan kretanja, 10. svibnja 2021. u okviru projekta Živjeti zdravo Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba, doc. dr. sc. Vjekoslav Jeleč, dr.med., u ime zamjenice gradonačelnika koja obnaša dužnost gradonačelnika Grada Zagreba, dr.sc. Jelene Pavičić Vukičević u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ prigodno je predstavio uređeni park u Ulici Božidara Magovca i hodačku stazu Živjeti zdravo u parku Vjekoslava Majera.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo, kao krovna javnozdravstvena ustanova, provodi Nacionalni program promicanja zdravlja Živjeti zdravo, u suradnji s mrežom županijskih zavoda za javno zdravstvo. Na temelju nacionalnog programa nastao je projekt Živjeti zdravo, koji je sufinanciran sredstvima Europskog socijalnog fonda (ESF) i traje od 2016. do 2022. godine.

Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ od početka realizacije projekta redovito provodi sve projektne aktivnosti na području Grada Zagreba kao primjer dobre prakse promicanja zdravlja u suradnji s Gradskim uredom za zdravstvo Grada Zagreba i Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo. U okviru projekta Živjeti zdravo osigurana je nabava jednoobraznih setova opreme za uređenje jedne hodačke staze i jednog parka u svakoj županiji Republike Hrvatske s ciljem stvaranja okruženja koja potiču redovito bavljenje tjelesnom aktivnošću kako bismo istu učinili dostupnijom osobama svih dobnih skupina.

Provedba aktivnosti Volonteri u parku i Hodanjem do zdravlja u Gradu Zagrebu

Aktivnosti Volonteri u parku u parku u Ulici Božidara Magovca (zapadno od „Mamutice“) tijekom godine će provoditi Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ prema rasporedu koji će biti javno objavljen s ciljem usvajanja navike aktivnog provođenja slobodnog vremena na otvorenom djece i obitelji, poticanja prosocijalnog ponašanja kroz promicanje socijalne integracije djece s teškoćama u razvoju i međugeneracijske solidarnosti te očuvanja životne okoline. 

Aktivnosti Hodanjem do zdravlja u Parku Vjekoslava Mjera provoditi će Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ uz stručno vodstvo, a prema godišnjem kalendaru hodanja. Cilj aktivnosti Hodanjem do zdravlja je potaknuti sve ljude, posebno one koji su posljednjih godina tjelesno neaktivni, da u svoj život uključe redovito hodanje i učine veliki korak prema očuvanju i unaprjeđenju vlastitog zdravlja. 

Na uređenoj hodačkoj stazi i u parku nastavit će se redovito provoditi aktivnosti Hodanjem do zdravlja i Volonteri u parku u Gradu Zagrebu te će u budućnosti biti prepoznate lokacije promicanja zdravlja i nastavka aktivnosti za sve generacije naših sugrađana. 

Pozivamo građane da se priključe ovim aktivnostima te se informiraju o svim događanjima u županijama na interaktivnoj karti https://zivjetizdravo.eu/events/event/, službenoj web stranici projekta Živjeti zdravo www.zivjetizdravo.eu te na stranicama Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ www.stampar.hr.

Ana Puljak, dr. med., voditeljica Odjela za promicanje zdravlja, Služba za javno zdravstvo

Marija Škes, mag. educ. reh. Odjel za promicanje zdravlja, Služba za javno zdravstvo

Hodanjem do zdravlja