Novost 24.05.2022
Svjetski dan nepušenja, 31. svibnja 2022.
Image
Dan nepušenja

Svjetska zdravstvena organizacija od 1987. godine obilježava 31. svibnja kao „Svjetski dan nepušenja“. Nebrojeno puta do sada znanstvene studije su dokazale da je pušenje duhana i duhanskih proizvoda jedan od najznačajnijih čimbenika rizika za zdravlje. Pušenje sa svojim širokim spektrom posljedica predstavlja globalni javnozdravstveni i gospodarski problem i smatra se teškom ovisnošću s visokim ovisničkim potencijalom. Ovisnost se razvija već unutar nekoliko tjedana svakodnevne konzumacije, dok kod adolescenata konzumacija čak ne mora biti svakodnevna. Svaka treća osoba (32%), koja proba duhan, postat će ovisna (više od bilo koje druge psihoaktivne tvari). Više čimbenika i njihovo uzajamno djelovanje igra važnu ulogu u nastanku ovisnosti o duhanu: sociokulturna sredina, psihološka i biološka svojstva pojedinca, dostupnost duhanskih proizvoda na tržištu, kao i prikriveni marketing.  

Duhanski dim sastoji se od 7.000 različitih kemijskih supstanci, sa više od 70 kancerogenih. Visoko je na ljestvici uzročnika bolesti i smrti. Nema organa niti organskog sustava koji nije pogođen štetnim učincima pušenja. Ono povećava rizik obolijevanja od raka, kardiovaskularnih bolesti (srčane bolesti i moždani udar, dva vodeća uzroka smrtnosti u svijetu, usko su povezani s upotrebom duhana), bolestima dišnog i probavnog sustava, utječe na reproduktivno zdravlje te povećava rizik neplodnosti. Uz znatno narušavanje zdravlja pušača, velik učinak ima i na zdravlje nepušača, putem sekundarnog (pasivnog) pušenja (eng. Second-hand smoke). Uz pasivno pušenje znanstvenici sve više upozoravaju i na „pušenje iz treće ruke“ (eng. Third-hand smoke). Čestice iz duhanskog dima talože se na površine namještaja, odjeću, podove, zidove, zavjese. Uglavnom, na sve predmete naše okoline gdje mogu biti prisutne mjesecima pa čak i godinama. Uobičajene metode čišćenja na žalost nisu učinkovite, tako da pušenje iz treće ruke  među znanstvenicima izaziva sve veću zabrinutost za zdravlje ljudi.

Danas u svijetu puši približno 1.3 milijarde ljudi, što čini trećinu svjetskog pučanstva iznad petnaeste godine života. Prema rezultatima istraživanja 2019. godine „Uporaba sredstava ovisnosti u općoj populaciji u Republici Hrvatskoj“ (istraživanje HZJZ-a i Instituta za društvena istraživanja dr. Ivo Pilar) 38,4% odraslih ljudi puši, najviše u dobnoj skupini između 25. i 35. godine života (43,6%), a muškarci nešto češće puše od žena (41,2% naspram 35,7%).

U borbi protiv ovisnosti i promoviranju zdravih stilova života treba istaknuti ulogu i program Škole nepušenja“, koja se provodi u Službi za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti. Škola nepušenja zasniva se na primjeni psihoterapijsko-edukativnog modela odvikavanja od pušenja u okviru kojega se nastoji pomoći polaznicima da prestanu pušiti. Uspješnost prestanka pušenja ovisi o motivaciji, stupnju ovisnosti o cigaretama, kao i o podršci tijekom odvikavanja od pušenja. Škola nepušenja provodi se kontinuirano tijekom cijele godine u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ u Zagrebu, Mirogojska cesta 16, a više informacija potražite ovdje.

Povodom Svjetskog dana nepušenja“  31. svibnja, telefonske linije Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti bit će otvorene za sve upite i informacije vezene uz program Škole od 13.00 do 15.00 sati. Svi zainteresirani mogu se javiti stručnjacima Službe na navedene brojeve telefona: 01/4696-117, 01/4696-287.

Pripremila: Martina Bekić, mag. med. techn., Služba za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“