Novost 15.11.2023
U suradnji s Kliničkim bolničkim centrom Zagreb obilježen Svjetski dan šećerne bolesti
Image
Sv dan dijabetesa

Svjetski dan dijabetesa (šećerne bolesti) se obilježava 14. studenog. Ove godine glavna poruka glasi „Upoznajte svoj rizik i znajte svoj odgovor“ („Know your risk, know your response“).

Jedna od deset odraslih osoba u svijetu ima dijabetes, a preko 90% ima dijabetes tipa 2. Skoro polovica oboljelih još nema postavljenu dijagnozu. U velikom broju slučajeva, dijabetes tipa 2 i njegove komplikacije mogu biti odgođene ili spriječene usvajanjem i održavanjem zdravih navika.

Poznavanje vašeg rizika i znanje o tome što činiti je važno za prevenciju, ranu dijagnozu i pravovremeno liječenje (https://worlddiabetesday.org/).

Ususret Svjetskom danu dijabetesa Služba za javno zdravstvo Zavoda u ponedjeljak, 13. studenog provela je javnozdravstvenu akciju u Kliničkom bolničkom centru Zagreb na temu prevencije i ranog otkrivanja dijabetesa. Svim zainteresiranim zaposlenicima KBC-a provjerena razina je glukoze u krvi (GUK), vrijednosti krvnog tlaka te su izmjereni tjelesna težina i sastav tijela. Također, provedeno je liječničko, kineziološko i sestrinsko savjetovanje, podijeljeni su i letci o zdravim životnim stilovima. Zaposlenici koji su sudjelovali u akciji iskazali su zadovoljstvo akcijom i brigom o zdravlju radnika.

O dijabetesu

Dijabetes je bolest poremećaja metabolizma glukoze u organizmu kada je razina glukoze u krvi previsoka, a nastaje zbog poremećaja metabolizma hormona inzulina. Ako inzulina nema ili je organizam neosjetljiv na inzulin, dolazi do porasta glukoze u krvi.

U Republici Hrvatskoj je u 2022. godini dijabetes bio na 3. mjestu vodećih uzroka smrti (i za muškarce i za žene) s 4.467 umrlih osoba. U 2021. godini u Nacionalnom registru osoba sa šećernom bolesti (Crodiab) je bilo sveukupno registrirano 327.785 osoba sa šećernom bolešću i taj je broj u porastu kroz godine. (1) U Gradu Zagrebu u 2021. godini dijabetes je bio na 4. mjestu vodećih uzroka smrti (na 3. mjestu kod muškaraca i 5. mjestu kod žena) s ukupno 775 umrlih osoba. (2)

Postoje dvije glavne vrste šećerne bolesti: tip 1 (nedostatak inzulina) i tip 2 (neosjetljivost na inzulin). Dijabetes tip 2 je puno češći oblik i javlja se iza 30. godine života. Rizični čimbenici su, uz dob, pozitivna obiteljska anamneza, debljina i tjelesna neaktivnost te kod žena i postojanje šećerne bolesti za vrijeme trudnoće.

Simptomi dijabetesa su često neprimjetni i može proći više godina prije nego što se dijabetes otkrije mjerenjem glukoze u krvi. Najčešći simptomi su: pojačan osjećaj žeđi, suhoća usta, pojačan osjećaj gladi, učestalo mokrenje, nejasan gubitak težine, poremećaji vida, osjećaj umora i iscrpljenosti, trnci u ekstremitetima, suhoća i svrbež kože, pojava infekcija i usporeno cijeljenje rana.

Dijagnoza dijabetesa se obično postavlja mjerenjem glukoze u krvi na tašte (barem osam sati bez hrane) - kada je vrijednost glukoze viša od 7 mmoL/L potvrđuje se dijabetes. U osoba kod kojih su vrijednosti glukoze u krvi više od normalnog raspona i kreću se oko 5.6 – 6.9 mmol/L na tašte radi se o poremećenoj toleranciji glukoze ili predijabetesu. U dijagnostici dijabetesa se provodi još mjerenje glikoziliranog hemoglobina (HbA1C) uz ostale potrebne pretrage koje utvrđuje liječnik.

Liječenje dijabetesa se provodi pravilnom prehranom i svakodnevnom tjelovježbom te gubitkom prekomjerne tjelesne težine, a ako je neophodno i lijekovima te preparatima inzulina. Od presudne je važnosti edukacija pacijenata za provođenje redovitog mjerenje razine glukoze u krvi i održavanjem razine glukoze u krvi blizu normalne jer se time sprečavaju komplikacije.

Komplikacije dijabetesa su pojava moždanog udara, srčanog udara, zatajenja bubrega, sljepoće te pojava ulkusa i amputacija donjih ekstremiteta (stopala, potkoljenice).


Pripremio: Odjel za promicanje zdravlja, Služba za javno zdravstvo

Image
JZ Svjetski dan dijabetesa_1
Image
JZ Svjetski dan dijabetesa_2
Image
JZ Svjetski dan dijabetesa_3
Image
JZ Svjetski dan dijabetesa_4
Image
JZ Svjetski dan dijabetesa_5
Image
JZ Svjetski dan dijabetesa_6
Image
JZ Svjetski dan dijabetesa_7
Image
JZ Svjetski dan dijabetesa_8