Novost 06.04.2023
U Zavodu je održana javnozdravstvena tribina „Zdravlje za sve“
Image
sdz

Potpisan je i sporazum s Udruženjem obrtnika, koji su se uključili u Nacionalne preventivne programe ranog otkrivanja raka

Zagreb, 6. travnja 2023. – Povodom obilježavanja Svjetskog dana zdravlja na Nastavnom zavodu za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” održana je javnozdravstvena tribina pod nazivom „Zdravlje za sve“, što je ujedno i moto ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana zdravlja. NZJZ je tribinu organizirao u suradnji s Gradskim uredom za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom, a sudionike su uvodno pozdravili prof. prim. dr. sc. Branko Kolarić, dr. med., ravnatelj Zavoda, mr. sc. Lora Vidović, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom, Iva Pejnović Franelić, dr. med., voditeljica ureda Svjetske zdravstvene organizacije u Republici Hrvatskoj te Ivana Portolan Pajić, dr. med., načelnica Sektora za primarnu zdravstvenu zaštitu i zdravstveni turizam i izaslanica ministra zdravstva.

Uz zahvalu Nastavnom zavodu za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ na suradnji i svemu što čini za zdravlje građana u Zagrebu, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom, Lora Vidović naglasila je kako se na sutrašnji Svjetski dan zdravlja obilježava i 75. obljetnica osnivanja Svjetske zdravstvene organizacije pod motom: „Zdravlje za sve“.
 
To je ujedno i misao vodilja Grada Zagreba u provođenju nadstandarda u zdravstvu, čak njih 33 ove godine, koji omogućavaju našim sugrađanima bolju dostupnost zdravstvenih usluga“, kazala ja pročelnica Vidović, te se osvrnula i na publikaciju Zdravstveno - statističkog ljetopisa Grada Zagreba za 2022., tradicionalne publikacije NZJZ , u kojoj su analizirani i prikazani  najvažniji zdravstveno statistički pokazatelji. „Važno nam je vidjeti koji su to javnozdravstveni prioriteti i ishodi zdravlja stanovnika grada Zagreba za 2022. godinu jer će nam oni ujedno pružiti i osnovu za planiranje javnozdravstvenih intervencija i politika“, zaključila je u svom prigodnom obraćanju pročelnica Lora Vidović, zahvalivši svima koji svojim djelovanjem doprinose promicanju i očuvanju zdravlja, ali i kontinuiranoj bezuvjetnoj brizi za naše građane.

U sklopu tribine potpisan je i sporazum o suradnji s Udruženjem obrtnika grada Zagreba, koje se aktivno uključuje u promociju zdravlja te podizanje svijesti o važnosti odaziva na Nacionalne preventivne programe ranog otkrivanja raka debelog crijeva i raka dojke. Sporazum su potpisali ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, Branko Kolarić te predsjednik Udruženja obrtnika grada Zagreba, Ivica Zanetti.

Nastavni zavod za javno zdravstvo prepoznao je važnost Udruženja obrtnika grada Zagreba, jer upravo je dr. Andrija Štampar, čije ime ova ustanova s ponosom nosi, dolaskom među građane, a ne radom iz ambulante, spriječio mnoge zarazne i zloćudne bolesti te svojim načinom rada postao predsjednik Svjetske zdravstvene organizacije i pokazao da se malim koracima mogu sačuvati brojni životi“ istaknuo je ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, Branko Kolarić.

Za članove Cehova uslužnih djelatnosti (frizeri, pedikeri, maseri), koji su pokazali izniman interes za sudjelovanjem u ovoj akciji, NZJZ „Dr. Andrija Štampar“ će u nadolazećim mjesecima organizirati edukativne radionice, tijekom kojih će od stručnjaka Zavoda dobiti osnovne informacije kako kroz razgovor potaknuti klijente da se odazovu na Nacionalni preventivni program. Obrtnici koji će sudjelovati u ovoj javnozdravstvenoj akciji dobit će i naljepnicu „Prijatelj Štampara“ sa QR kodom, koji vodi na internetsku stranicu, na kojoj su dostupne sve potrebne informacije vezano uz spomenute Nacionalne preventivne programe. Ujedno, obrtnici će moći materijale Zavoda koristiti putem svojih kanala komunikacije, a sve s ciljem ranog otkrivanja i sprečavanja razvoja ovih zloćudnih bolesti.

Zagrepčani žive sve dulje, a glavni uzroci smrti su kardiovaskularne i maligne bolesti

Na tribini je predstavljen i tradicionalni „Zdravstveno-statistički ljetopis Grada Zagreba“, u kojem su objedinjeni ključni zdravstveni pokazatelji koji ukazuju na aktualnu zdravstvenu situaciju građana te se smatra svojevrsnim zdravstvenim kartonom grada Zagreba.

Prema podacima u Ljetopisu, u zadnjih 20-ak godina očekivano trajanje života za stanovnike Grada Zagreba produljilo se za čak dvije godine te sada za muškarce iznosi 74,7 godina, a za žene 80,2 godine. No, ranije spomenute kardiovaskularne, kao i zloćudne bolesti i dalje predstavljaju vrlo ozbiljan problem. Svaki treći stanovnik grada Zagreba umire od kardiovaskularne bolesti, najviše od ishemijske bolesti srca te hipertenzivne bolesti, dok svaki peti stanovnik umire od raka.
Liječnike primarne zdravstvene zaštite Zagrepčani posjećuju najčešće zbog problema i bolesti dišnog sustava, bolesti mišićno-koštanog sustava i vezivnog tkiva su na drugom mjestu, a na trećem su bolesti srca i krvnih žila. Najveći broj Zagrepčana bio je hospitaliziran zbog malignih neoplazmi, dok su na drugome mjestu bolesti cirkulacijskog sustava, a prema broju dana bolničkog liječenja na prvom su mjestu mentalni poremećaji i poremećaji ponašanja. 

Struktura uzroka smrti i pobolijevanja stanovnika grada Zagreba ukazuje da dominiraju kronične nezarazne bolesti. Za većinu kroničnih bolesti vežu se zajednički faktori rizika: pušenje, prekomjerna uporaba alkoholnih pića, pretilost, nepravilna prehrana, nedostatna tjelesna aktivnost i povišen krvni tlak. 

Zaključeno je da promjenom životnog stila stanovnici Zagreba značajno mogu smanjiti rizike od smrtnosti, a na temelju prikazanih javnozdravstvenih pokazatelja, kao javnozdravstveni prioriteti prošle godine u Zagrebu, izdvojene su kardiovaskularne bolesti, odnosno bolesti srca i krvnih žila te bolest COVID-19. Maligne bolesti, mentalne te endokrine bolesti, također predstavljaju zdravstvena područja prema kojima javnozdravstvena intervencija u budućnosti mora biti usmjerena, a u kojoj će predvodnik i dalje biti Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“.

Na tribini je  predstavljen  i novi broj e-časopisa “Zdravlje za sve”, koji Zavod redovito kreira i objavljuje, a koji se, povodom ovog Svjetskog dana zdravlja, kroz 21 članak, posvetio upravo sveobuhvatnom pristupu zdravlju građana, zdravstvenih djelatnika, ulozi medicinskih sestara u sustavu zdravstva i novim pristupima u promicanju zdravlja građana.


sdz

sdzsdz

sdzsdzsdz